iPhone "gri"

iPhone “gri”. iPhone nu este doar un telefon, ci și un ecosistem, un mod de viață și chiar un fel de statut. Nu e de mirare că acest smartphone este considerat unul dintre cel mai popular și dorit din lume. Dorința rezonabilă a oamenilor de a poseda un lucru bun este folosită de magazinele “gri” și de escrocii care îi prind pe cumpărătorii creduli în cârligul ieftinătății.

Ce se ascunde în spatele prețului mic și care este diferența dintre un iPhone necustomizat și unul oficial? Haideți să înțelegem.

Care este diferența dintre iPhone-ul “gri” și cel “alb”

Nu este vorba despre culoarea carcasei. iPhone-ul “gri”, ca și alte echipamente Apple “gri”, este introdus în țară prin contrabandă. Adică, cu încălcarea legilor fiscale. Spre deosebire de revânzătorii oficiali, magazinele “gri” nu întocmesc documentele necesare și nu plătesc taxele vamale. Acest lucru le permite să reducă prețul pentru cumpărători. În multe cazuri, în detrimentul serviciului de garanție. În caz contrar, acesta este un smartphone Apple original obișnuit.

De unde provin iPhone-urile “gri”? Din țările în care iPhone-urile sunt vândute în mod liber în magazinele Apple: SUA, China, Japonia, Emiratele Arabe Unite, țările UE și altele.

Care este capcana iPhone-ului “gri”

Capcana este că acesta corespunde cerințelor altor țări decât Moldova – SUA, China, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Europa și altele. Este certificat în conformitate cu standardele și regulile lor, care pot fi diferite de ale noastre. De exemplu, pot exista diferențe în partea de hardware, care se referă la funcționarea LTE, 5G și a altor module. Există, de asemenea, limitări funcționale: blocarea în cadrul operatorului, lipsa eSim și altele. Dar cel mai important lucru sunt nuanțele cu garanția.

“Într-o altă țară decât cea în care a fost achiziționat produsul Apple, este posibil să existe opțiuni de service limitate. În cazul în care service-ul pentru produsul Apple nu este disponibil într-o astfel de țară, Apple vă va informa cu privire la orice taxe suplimentare de transport și manipulare înainte de a oferi service”, se arată pe site-ul Apple.

În concluzie, Service Centrul are ultimul cuvânt.

Marele minus al iPhone-urilor “gri” este că vânzătorul lor poate tăcea în privința unor nuanțe. Iar dacă unele caracteristici nici nu le veți observa, altele vă vor aduce probleme. iSpace a vorbit cu persoane care au cumpărat smartphone-uri “gri” și au regretat.

iPhone "gri"

Povestea #1: enervant

“Am avut un iPhone 12 chinezesc, care nu suporta eSim. În exterior, arăta la fel ca cel “european”, singura diferență – un slot dublu pentru “sim-uri” fizice. Dacă te uiți cu atenție, acestea au un arc pe tavă, iar cartelele se introduc din ambele părți. Acel iPhone era original, a fost verificat pe site-ul Apple – totul ca de obicei.

Dacă vânzătorul mi-ar fi explicat imediat că eSim în “chineză” nu funcționează nu numai în țara lor natală, ci nicăieri, nu aș fi cumpărat acest iPhone. Pentru că la locul de muncă am nevoie în mod constant să fiu în contact. Iar când plec în călătorii de afaceri sau în vacanță, folosesc de obicei aplicația de achiziție eSim pentru a obține o cartelă locală. Un iPhone normal suportă 8 “sim-uri” virtuale, între care poți face schimb. Al meu are doar două, iar acestea sunt fizice, care trebuie schimbate.

Poate că nu este o problemă pentru unii, dar pentru mine este. Până la urmă m-am săturat să mă tot chinui cu agrafa, să găsesc stații de operator, și mi-am cumpărat un alt iPhone.”


Rezumat: Suportul eSim al iPhone a venit odată cu lansarea iPhone XS. Dar funcția nu este disponibilă pe unele iPhone-uri pentru piața asiatică. Smartphone-urile Apple pentru China continentală și unele modele pentru Hong Kong și Macao nu suportă eSim din cauza cerinței autorităților chineze. “Deblocarea” iPhone Dual Sim nu este posibilă nici măcar pe teritoriul altor state. Există și situația opusă: întreaga linie iPhone 14 pentru piața americană suportă doar eSim și nu are niciun fel de slot fizic pentru card.

Povestea #2: banală

“Mi-am cumpărat primul iPhone la mâna a doua. La acea vreme nu știam cum ar trebui să funcționeze, așa că totul părea să fie în regulă. După ceva timp, am mers la Service Centrul pentru a înlocui bateria. Apoi s-a dovedit că iPhone-ul meu era recondiționat. Și undeva în China, în mod neoficial: maestrul mi-a arătat că pe piesele din interior erau o mulțime de autocolante strâmbe cu hieroglife. Unele componente erau neoriginale”.

Rezumat: nu este nimic în neregulă cu iPhone-urile recondiționate oficial. Ele sunt chiar mai fiabile decât cele pur și simplu folosite pe un site de anunțuri. La urma urmei, înainte de revânzare, se testează operabilitatea tuturor componentelor sistemului, iar dacă se detectează o defecțiune, piesa este înlocuită cu una nouă. Problema este că pe piața “gri”, sub pretextul că sunt restaurate, pot fi vândute falsuri sau iPhone-uri restaurate artizanal cu piese de calitate inferioară. Dacă aveți noroc, acestea vor funcționa timp de 1-2 ani, dar nu toată lumea este norocoasă.

O altă problemă a pieței “gri” – iPhone-uri recondiționate sub masca celor noi. Și aici cumpărătorul rămâne înșelat. În primul rând, este o rușine că a plătit pentru unul nou, dar a primit unul la mâna a doua. Și în al doilea rând, nu se știe ce se ascunde “sub capotă”.

iPhone "gri"

Povestea #3: educativă

“Cu câțiva ani în urmă, o cunoștință mi-a adus un iPhone nou din America. S-a dovedit a fi blocat: funcționa cu o cartelă sim a unui anumit operator. Cartela noastră sim moldovenească nu era compatibilă. S-a dovedit că prietenul meu cumpărase telefonul online fără să înțeleagă informațiile suplimentare de pe site.

S-a întâmplat ca într-o ghicitoare pentru copii: este o pară atârnată, dar nu o poți mânca. În atelier mi s-a recomandat un microcip special, care se pune pe sim-card. A trebuit să cheltuiesc niște bani pe el”.

Rezumat: un iPhone “blocat” poate fi deblocat în două moduri: oficial la operator (direct sau printr-un intermediar) și neoficial – cu ajutorul Turbo Sim. Acesta este un adaptor special, care conține identificatori IMSI pe cip, datorită căruia este ocolită blocarea. Ambele metode sunt plătite, iar Turbo Sim are dezavantaje serioase.

Povestea #4: neașteptată

“Am cumpărat un iPhone second-hand din Japonia, la care nu se poate dezactiva sunetul declanșatorului aparatului foto. Și este foarte tare! Pare un lucru mărunt, dar nu pentru fotografi. Imaginați-vă: călătoresc într-un autobuz și vreau să surprind o fotografie frumoasă. Îmi scot telefonul, fac o fotografie și toată cabina se întoarce la mine! Și toată lumea este nedumerită: “Nu pe mine mă fotografia”? Și asta se întâmplă tot timpul! Rareori reușesc să fac o poză bună din prima, iar când aceste “clicuri” asurzitoare merg la rând, oamenii din jurul meu se enervează. Și mă enervează și pe mine odată cu ei. Așadar, dacă fotografiați conținut, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra un “japonez”.

Rezumat: sunetul declanșatorului aparatului foto nu poate fi dezactivat sau făcut mai silențios în cazul iPhone-urilor concepute pentru piețele din Japonia și Coreea de Sud. Nici modul silențios și nici căștile conectate nu vă vor ajuta. Această limitare se datorează legislației locale, care interzice realizarea de fotografii fără permisiunea persoanei fotografiate.

Dar există o modalitate de a rezolva această problemă: trebuie să instalați o cartelă sim a operatorului nostru atunci când activați dispozitivul pentru prima dată. Nu toți vânzătorii sunt conștienți de această opțiune și pot avertiza cumpărătorii.

iPhone "gri"

Povestea #5: previzibilă

“Am cumpărat un iPhone 11 nou și neactivat de la un magazin “gri”. Vreau să spun că îl cunoșteam deja pe acest vânzător, am comandat AirPods și Apple Watch de la el. Acestea încă funcționează, dar iPhone-ul a suferit un ghinion: la scurt timp după cumpărare, senzorul a încetat să mai răspundă la apăsări. Era defect 100%. Service Centrul nostru autorizat Apple nu a vrut să ia telefonul în garanție, deoarece era ilegal.

L-am contactat pe vânzător, care nu și-a refuzat obligațiile. Dar m-a avertizat că procesul va fi de lungă durată: iPhone-ul era european, așa că trebuia dus la un centru de service din străinătate, iar după o perioadă de timp trebuia să mă duc să îl ridic. Nu am fost mulțumit de acest lucru, deoarece nu aveam un telefon de schimb normal. A trebuit să mă descurc pe cont propriu: prietenul meu se afla adesea în UE și mi-a dus iPhone-ul la Service Centrul  local. Cazul a fost recunoscut ca fiind în garanție și problema a fost rezolvată. Dar am învățat o lecție: chiar și echipamentele de foarte bună calitate se defectează uneori și este mai bine să ai o asigurare”.

Rezumat: iPhone face obiectul serviciului de garanție în țara în care a fost vândut inițial. În alte regiuni – la discreția Service Centrului. Prin urmare, dacă găsiți un defect la un iPhone “gri”, fiți pregătit să trebuiască să îl reparați pe cheltuiala dvs. sau să îl duceți în regiunea de vânzare: UE, SUA, China sau altele.

Cum se distinge un iPhone “gri”?

Conform informațiilor de pe cutia iPhone. Pe spate ar trebui să existe un autocolant cu informații despre importul în țara noastră. Acordați atenție numărului de model al iPhone-ului – acesta vă va spune pentru ce regiune este destinat iPhone-ul dvs. Decodarea poate fi vizualizată pe site-ul oficial Apple.

Certificarea iPhone este, de asemenea, interesantă. Dacă dispozitivul dvs. este etichetat “EAC”, acesta este destinat vânzării în statele membre ale Uniunii Vamale: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan sau Rusia. Marcajul “CE” indică faptul că sunteți “european”: iPhone are certificare Eurotest și respectă standardele europene. “CCC” înseamnă certificare chineză. Dar “PCT” sau Rostest este un concept depășit, care a fost înlocuit de “EAC”. Cu toate că mulți oameni caută “iPhone not Rostest/no Rostest” sau “iPhone ne-rusesc” în mod tradițional.

iPhone "gri"

Concluzie

iPhone “gri” nu este un dispozitiv contrafăcut sau recondiționat. Acesta este un smartphone original Apple care a fost cumpărat în altă țară și adus ilegal la noi în scopul revânzării. Costuri minime la livrare, neplata taxelor și lipsa autorizațiilor – toate acestea explică de ce “gri” este mai ieftin decât “albul”. Dar, pe lângă prețul dulce, există și capcane: riscul de a da peste un fals, lipsa eSim și dificultăți cu garanția.

Cel mai simplu mod de a vă proteja este să cumpărați dispozitive Apple de la distribuitorii oficiali. De exemplu, în Moldova este magazinul iSpace. În acest caz, veți obține un iPhone original, cu chitanțele necesare și garanție completă. Iar în caz de defecțiune – reparație profesională. Structura iSpace include un Service Centru oficial, care funcționează conform standardelor Apple.

Cumpărați dispozitive Apple online sau veniți în magazinele noastre.

CITIȚI MAI MULT

Nu este ceea ce pretinde a fi: cum să deosebești un iPhone original de un fals?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *