Laptopurile Apple sunt renumite pentru autonomia bateriei, cele mai recente modele MacBook Pro echipate cu cipuri din seria M3 atingând o autonomie de până la 22 de ore. Aceasta este o perioadă mare de timp dacă vă folosiți frecvent dispozitivul în afara biroului, acasă sau în călătorii. Iar dacă urmați aceste reguli simple, nu va trebui să vă gândiți prea curând să vă înlocuiți bateria MacBook-ului.
Cum se verifică bateria MacBook-ului?
Pentru început, merită să acceptați faptul că durata de viață a bateriei se epuizează în fiecare an. Indiferent de ceea ce faceți, este un proces natural și inevitabil. Puteți influența doar cât de repede se întâmplă.
Apple susține că durata maximă de viață a bateriei unui Mac este de până la 1.000 de cicluri de reîncărcare. Acest lucru înseamnă o încărcare completă a bateriei, nu întotdeauna dintr-o singură dată. Puteți afla numărul de cicluri consumate folosind instrumentele standard. Pentru a face acest lucru, urmați algoritmul de mai jos.
- Faceți clic pe pictograma din bara de instrumente din stânga.
- Selectați elementul ” Despre acest Mac”.
- În fereastra care se deschide, faceți clic pe butonul ” Mai multe detalii “.
- La secțiunea “General”, găsiți butonul ” Raport de sistem” și faceți clic pe el.
- În continuare, vor apărea informații despre dispozitivul dumneavoastră, inclusiv “Bateria”.
Activați modul de economisire a energiei
Una dintre cele mai interesante caracteristici ale dispozitivelor moderne este economisirea energiei. Și în timp ce Apple a introdus această funcție în iOS 9 în 2015, MacBook a primit-o odată cu lansarea macOS Monterey. Iată un motiv pentru a face upgrade dacă ești blocat în 2021.
Activarea modului de economisire a energiei prelungește durata de viață a bateriei dispozitivului dvs. prin reducerea luminozității ecranului și a luminii de fundal, a activității programelor din fundal și a activității procesorului. Aceasta din urmă înseamnă că este posibil să observați încetiniri atunci când rulați programe “grele”. Fiți gata să alegeți ce să sacrificați – performanța laptopului sau autonomia acestuia.
Apropo, modul de consum redus de energie reduce, de asemenea, temperatura bateriei. Dacă Mac-ul dvs. are un ventilator, acesta va fi mult mai silențios.
- Pentru a activa acest mod, accesați meniul Mac la .
- Selectați “Setări”.
- Sub ” Baterie” există două file, “Mod de economisire a energiei” și “Starea bateriei”. În prima puteți selecta opțiunile ” Niciodată”, “Întotdeauna”, “Numai baterie” sau “Numai adaptor de curent alternativ”, iar în cea de-a doua puteți afla “Starea bateriei”, activa “Încărcare optimizată” și “Gestionarea duratei de viață a bateriei”.
Acest meniu poate fi accesat și într-un mod mai simplu: faceți clic pe pictograma bateriei din bara de instrumente din dreapta sus și apoi accesați “Setări baterie”. Următorii pași sunt aceiași.
Nu descărcați complet bateria MacBook-ului dvs.
Apple vă recomandă să nu vă descărcați bateria MacBook-ului până la zero. Sigur, dacă se întâmplă de câteva ori, nu e mare lucru. Dar nu ar trebui să o faceți în mod regulat. Și mai ales să nu lăsați dispozitivul în stare descărcată pentru o perioadă lungă de timp. Experții din Cupertino avertizează că, într-un astfel de caz, există probabilitatea ca Mac-ul să “cadă” într-o stare de descărcare profundă. Iar aceasta este urmată de incapacitatea de a menține o încărcare.
Dacă nu intenționați să folosiți laptopul pentru o perioadă lungă de timp, acesta trebuie totuși să mențină o încărcare: porniți-l și încărcați-l la 40-50%.
Apropo, utilizatorii sunt, de asemenea, îngrijorați dacă este posibil să țină dispozitivul permanent conectat la priză. Da, este absolut sigur și va ajuta la prelungirea duratei de viață a bateriei. Există un controler special în interiorul Mac-ului care îl protejează de energia “suplimentară”.
Evitați temperaturile extreme
Fiecare MacBook are senzori care urmăresc schimbările de temperatură. Așadar, dacă lucrați în zone cu climă aspră, veți avea probleme mai devreme sau mai târziu. Soarele vă transformă notebook-ul într-un cuptor, iar hardware-ul său se topește. În frigul năprasnic, condensul se adună în interiorul carcasei, crescând fragilitatea componentelor și, uneori, chiar și matricea cedează.
De aceea, Apple recomandă să nu expuneți dispozitivul la supraîncălzire sau răcire excesivă. Temperaturile ambiante recomandate sunt cuprinse între +10 și +35°C, cu o umiditate relativă între 0 și 95%. Temperatura acceptabilă pentru depozitarea Mac este cuprinsă între -20 și +45°C.
Vă reamintim că este mai bine să folosiți MacBook-ul pe o suprafață plană și stabilă. Chiar dacă este convenabil să îl utilizați în pat, nu este înțelept să îl folosiți pe o pătură sau o pernă pentru a bloca orificiile de ventilație, ceea ce poate duce, de asemenea, la supraîncălzire.
Utilizați încărcătorul și cablul original
Dacă vă confruntați cu necesitatea de a înlocui cablul din fabrică, nu ar trebui să cumpărați analogi ieftini de calitate scăzută. Procedând astfel, puteți provoca funcționarea defectuoasă a dispozitivului dvs. și, în cazuri extreme, aprinderea.
Însă Apple oferă utilizatorilor o soluție alternativă: cumpărați accesorii certificate MFI. Acestea nu sunt originale, dar sunt create special pentru echipamentele Apple și au primit o licență de la producător. Etichetarea MFI este o garanție că firma îndeplinește o listă uriașă de cerințe Apple – de la statut la calitate. Produsele de la Native Union, Satechi, Belkin, Anker și alte câteva mărci din catalogul nostru au certificarea corespunzătoare: sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și sunt absolut sigure pentru echipament.
Actualizați macOS
Nu neglijați actualizările software la timp. Cu fiecare nouă versiune a sistemului de operare, dezvoltatorii îmbunătățesc tehnologiile de economisire a energiei și corectează erorile pentru a îmbunătăți performanța dispozitivului dvs. Dacă aveți o conexiune la internet, macOS verifică automat dacă există actualizări de software în fiecare săptămână, dar dvs. decideți când să le instalați.
Pentru a vă asigura că MacBook-ul dvs. are cea mai recentă versiune de software, deschideți meniul Apple la și selectați Actualizare software.
Desigur, puteți dezactiva serviciile de geolocalizare, stocarea externă și notificările, Wi-Fi și Bluetooth. Dar probabil că aveți nevoie de aceste funcții pentru a fi productiv pe Mac.
Oricât de mult ați încerca să respectați aceste reguli, mai devreme sau mai târziu va trebui să vă înlocuiți bateria. Este recomandat să o faceți numai la un centru de service de încredere. Experții de la iSpace Service Centru sunt autorizați de Apple și lucrează conform standardelor Apple. Suntem întotdeauna gata să vă ajutăm pe dvs. și dispozitivele dvs. Service Centrul nostru se află chiar în inima Chișinăului, pe adresa: 31 august 1989, 103.
Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.