Puțini sunt utilizatorii care nu și-au scăpat telefonul în apă sau zăpadă, nu au vărsat accidental vreun lichid pe el sau nu l-au scufundat în cadă. Niciun smartphone nu este protejat împotriva unor asemenea încercări de rezistență. Dar ce să faceți dacă iPhone-ul a căzut în apă și de ce este atât de important să reacționați rapid? Să analizăm instrucțiunile pentru primul ajutor destinat tehnologiei dvs.

Apa a intrat în iPhone: etapele salvării

Prima și cea mai importantă regulă — nu panicați. De cât de rapid și precis veți acționa depind șansele de salvare ale dispozitivului dvs. preferat.

Acțiunile voastre ar trebui să fie următoarele:

  1. Scoateți cât mai repede telefonul din apă.
  2. Ștergeți smartphone-ul de umiditate cu orice material uscat pe care îl aveți la îndemână. De preferat ar fi o țesătură care absoarbe bine.
  3. Îndepărtați husa și orice protecție: folie sau sticlă.
  4. Agitați gadgetul ținându-l cu conectorul în jos.
  5. Opriți-l și lăsați-l pentru câteva ore într-un loc uscat, departe de razele directe ale soarelui.

În modelele mai vechi de 2006, pe carcasă se află un senzor de umiditate – LCI. Dacă nu a intrat în contact cu lichidul, are culoarea gri sau albă, iar când pe telefon ajunge apă – devine roșu.

apa a intrat

Ce pericol reprezintă apa pentru iPhone?

Noile modele de smartphone-uri au standarde de protecție împotriva apei IP67 și IP68 — acest lucru este suficient pentru ca telefonul să reziste la contactul cu apa dulce pentru jumătate de oră la adâncimi de 2–6 metri. Dar asta nu oferă garanții că umiditatea nu va deteriora componentele dispozitivului. În instrucțiunile Apple se avertizează că iPhone-ul nu trebuie utilizat:

  • la duș sau în cadă;
  • în saună sau baie de aburi;
  • în condiții de umiditate ridicată.

Dacă în iPhone apa a intrat și după aceea funcționează, poate părea că pericolul a trecut. Dar nu se poate afirma cu certitudine care este volumul de apă prezent în „interiorul” tehnicii. Bateria rămâne conectată la placă, iar lichidul este un conductor. Din cauza acestuia începe procesul de oxidare a componentelor, și dacă problema nu este rezolvată la timp, consecințele pot fi triste și uneori ireversibile.

Printre cele mai neplăcute surprize se numără:

  • pete și urme pe ecranul iPhone-ului după intrarea apei;
  • imaginea se distorsionează;
  • ecranul tactil funcționează cu întreruperi sau nu răspunde deloc la atingeri;
  • difuzoarele se deconectează complet sau sunetul este răgușit;
  • bateria aproape că nu ține încărcătura sau refuză să se încarce;
  • camera face fotografii de proastă calitate.

apa a intrat

Apa a intrat în difuzor sau în conectorul de încărcare al iPhone-ului: ce să faceți?

Dacă apa a intrat în conectorul de încărcare al iPhone-ului, este interzis să conectați cablul. Dacă este deja conectat, ar trebui să îl deconectați cât mai repede posibil de la adaptor și dispozitiv.

În iPhone XS, XS Max, XR și modelele mai noi, iOS notifică imediat despre prezența apei în conector și că încărcarea ulterioară a dispozitivului poate să îi facă rău. Aceasta devine indisponibilă până la uscarea completă.

Cum să uscați conectorul Lightning?

Întoarceți smartphone-ul cu conectorul în jos, bateți ușor în palmă pentru a îndepărta picăturile. Lăsați dispozitivul să se usuce într-un spațiu bine ventilat pentru cel puțin 6 ore.

Dacă apa a intrat în difuzor, telefonul trebuie de asemenea întâi scuturat. După aceea, este mai bine să opriți smartphone-ul pentru 5–6 ore. Dacă sunetul nu s-a restabilit, problema nu poate fi rezolvată fără un tehnician.

De ce metodele „populare” nu funcționează?

Metodele populare pot fi ineficiente și chiar pot duce la defecte și mai mari. Ar trebui să le folosiți pe propria răspundere doar în cazurile în care nu este posibil să ajungi la un Service Centru.

Pe internet se pot găsi recomandări de genul: iPhone-ul ud trebuie pus în orez sau hrișcă. Se explică faptul că cerealele absorb bine umiditatea. De fapt, boabele pot intra în conectori și pot deteriora smartphone-ul.

O altă metodă comună, dar și nerecomandată de dezvoltatorii smartphone-ului, este uscarea cu un uscător de păr. Dar este important să nu folosiți modul de aer cald și să nu țineți uscătorul prea aproape de telefon. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea acestuia.

apa a intrat

Ce nu trebuie să faceți dacă în iPhone a intrat apă?

  1. Să demontați carcasa cu propriile forțe, dacă telefonul a căzut în apă.
  2. Să încărcați dispozitivul care s-a udat. Există un risc mare de scurtcircuit și de a suferi răni grave.
  3. Să curățați difuzorul cu orice obiecte ascuțite la îndemână.
  4. Să uscați smartphone-ul folosind un uscător de păr, pe calorifer sau sub razele directe ale soarelui.
  5. Să îl scufundați în cereale: sare, hrișcă, orez, precum și zahăr.

Care modele de iPhone nu se tem de apă?

Cele mai noi modele de smartphone-uri Apple sunt protejate fiabil împotriva pătrunderii umidității. Protecția este indicată prin standardul IP (International Protection).

iPhone XR, X, SE (a doua generație), 8 și 8 Plus, 7 și 7 Plus au marcajul IP67. Asta înseamnă că nu le este frică de scufundare în apă la 1 m, dar nu mai mult de jumătate de oră.

Modelele următoare (iPhone 11, 11 Pro și 11 Pro Max, XS și XS Max și smartphone-urile mai noi) sunt protejate mai fiabil și au standardul IP68. Pentru acestea, este de asemenea permisă scufundarea pentru 30 de minute, dar deja până la 6 m.

Totuși, există câteva nuanțe:

  • Cu cât utilizați tehnologia Apple pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât construcția este mai puțin ermetică, în special dacă ați desfăcut sau ați scăpat telefonul.
  • Rezistența la apă este testată în apă dulce. Apa sărată, băuturile carbogazoase și alte lichide deteriorează componentele mult mai rapid.
  • Carcasa este, desigur, protejată împotriva stropilor și a umezelii pe termen scurt. Smartphone-urile vor supraviețui dacă se varsă ceai sau cafea pe ele, dar nu după o baie prelungită.

Prin urmare, păstrați iPhone-ul departe de baie, piscină și alte locuri cu umiditate ridicată. Și dacă totuși se întâmplă o situație neplăcută – veniți la iSpace!

De ce să apelați la un Service Centru și este valabilă garanția?

Din păcate, astfel de cazuri nu sunt acoperite de garanție, dar asta nu înseamnă că în caz de urgență nu veți primi ajutor. Este important doar să alegeți un executant care va folosi echipament profesional și va oferi garanție pentru lucrările efectuate.

Așadar, dacă telefonul a căzut în apă și nu se mai aprinde, mergeți imediat la un Service Centru Apple.

apa a intrat

Service Centrul autorizat Apple în Moldova este iSpace. Inginerii noștri vă vor ajuta să reanimați tehnica: o vor demonta, vor elimina urmele de lichid intrat, vor deconecta bateria și vor efectua o diagnosticare pentru a verifica existența unui scurtcircuit.

Încercările de a rezolva situația pe cont propriu, urmând instrucțiuni de pe internet și utilizând metode „populare”, adesea aduc mai multe probleme decât cea că apa a intrat sub ecranul iPhone-ului.

În Service Centrul autorizat iSpace sunt create toate condițiile pentru o reparație de calitate a smartphone-ului dumneavoastră: lucrează specialiști experimentați, care se ocupă direct de tehnica Apple, există echipament profesional, instrumente și piese de schimb originale, obținute de la producător.

Pentru lucrările efectuate este valabilă o garanție de 90 de zile, astfel că cu iSpace, dumneavoastră și telefonul dvs. sunteți maxim protejați!

CITIȚI MAI MULT:

Primul iPhone după Android: cum să alegeți pentru a nu da greș în 2024?

Cum să acționați dacă iPhone-ul se oprește și nu se mai activează la frig?

De ce trebuie să fie reparate dispozitivele Apple în Service Centrele autorizate?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *