În primăvara acestui an, Apple a prezentat cel mai accesibil și poate neobișnuit gadget al său de până acum – geolocatorul AirTag. Experții iSpace au testat dispozitivul pentru a înțelege modul în care clienții noștri îl pot utiliza în viața reală. Și chiar și în ciuda unor restricții pentru țările CSI, există opțiuni interesante pentru Moldova.

Cum arată AirTag-ul?

Apple a creat un dispozitiv care permite proprietarului său să găsească rapid lucrurile pierdute. Nu mai este nevoie să vă întoarceți apartamentul cu susul în jos în căutarea cheilor. Agățați un breloc cu un dispozitiv de urmărire pe ele și, indiferent în ce geantă se ascund, le veți găsi rapid.

AirTag în sine este o “tabletă” rotundă și lucioasă. Dimensiunea sa nu este cu mult mai mare decât o monedă de două ruble – 30 mm. Și cum a reușit un gadget atât de mic să găsească loc pentru cipurile U1 și NFC, Bluetooth, un difuzor și o baterie?

AirTag

Ca material de bază este folosit același plastic alb lustruit ca și în cazul căștilor AirPods. Sub capacul din oțel inoxidabil cu logo-ul mărcii se află o baterie plată CR2032 care face să funcționeze ceasul de mână. Dezvoltatorii promit că aceasta va dura aproximativ un an, iar iPhone-ul vă va anunța în prealabil despre necesitatea înlocuirii. Apropo, bateria este inclusă în pachet.

Semnalizatorul este asamblat foarte calitativ: niciun țânțar nu-l va subestima! Este uimitor cât de strâns și sigur se potrivește capacul semnalizatorului și cât de ușor este să îl scoateți fără niciun efort evident.

În plus, dezvoltatorii au avut grijă de protecția împotriva apei și a prafului conform standardului IP67: aceasta înseamnă că dispozitivul poate rezista până la 30 de minute la o adâncime de până la 1 metru. Ne-am plimbat cu el în ploaie, l-am scufundat sub un jet de apă, l-am aruncat într-un pahar cu apă. Iar colegii noștri străini au văzut rezultatul “spălării” AirTag în mașina de spălat – și chiar și în astfel de condiții nu i s-a întâmplat nimic! Acesta este cu siguranță un exemplu util pentru cei care uită să își verifice buzunarele.

În concluzie: AirTag arată simplu și fără pretexte – ca un breloc obișnuit de chei. Dar aspectul discret joacă în avantajul utilizatorului. Presupunând că obiectul dvs. poate fi furat, eticheta nu ar trebui să atragă atenția. În caz contrar, va fi aruncat înainte de a vă da seama.

AirTag

Cum se configurează?

După ce scoateți AirTag din cutie, trebuie să îl activați. Îndepărtați folia care separă bateria de contacte și, dacă iPhone-ul dvs. se află în apropiere, vi se va cere să conectați dispozitivul de semnalizare. Apropo, puteți împerechea semnalizatorul nu numai cu iPhone, ci și cu iPad și iPod. Este important ca versiunile iOS sau iPadOS să fie cel puțin 14.5.

Dați imediat un nume AirTag-ului, mai ales dacă aveți mai multe. Pentru ca utilizatorul să nu fie nevoit să facă puzzle, meniul va sugera nume – portofel, chei, rucsac, bicicletă și altele. După aceea, geotagul va fi legat de ID-ul Apple. Cu excepția dvs., nimeni nu va putea să îl disocieze de cont, să îl reseteze la setările din fabrică și să îl folosească ca fiind al său. Dar îl puteți dezactiva prin simpla scoatere a bateriei.

AirTag este afișat în aplicația Găsire, în secțiunea Articole. Aici îl puteți controla: activați modul lipsă, porniți sunetul, creați un traseu către etichetă, vizualizați notificările privind găsirea.

Pe scurt: configurarea AirTag nu va cauza dificultăți, totul este cât se poate de simplu. Dar, în același timp, este sigur: Apple garantează că datele de localizare a obiectelor cu etichete vor fi cunoscute doar de către utilizatorii înșiși.

AirTag

Cum funcționează AirTag?

Să lămurim lucrurile: AirTag nu este un dispozitiv de urmărire GPS. Acesta nu poate trimite semnale de unul singur și utilizează Bluetooth Low Energy (BLE). Pentru poziționare, are nevoie de vasta rețea de utilizatori Apple, ceea ce înseamnă că iPhone-urile unor persoane pe care nu le cunoașteți și care trec prin apropiere vă pot detecta eticheta. Odată ce semnalul AirTag este recepționat, alte smartphone-uri Apple vor trimite iPhone-ului dvs. poziția sa geografică. Datele personale ale tuturor celor implicați în acest proces vor rămâne confidențiale, deoarece dispozitivele comunică între ele direct, fără a fi nevoie de un server.

Pentru a testa această caracteristică în practică, am modelat o situație foarte reală. Am ales un loc aglomerat, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a întâlni alte iPhone-uri era destul de mare. După ce am lăsat cheile cu eticheta chiar pe masa din cafenea, dar sub ochii unuia dintre colegii noștri, ne-am îndepărtat cât mai mult posibil de ea.

La început, nu s-a întâmplat nimic. Ni s-a părut chiar că experimentul va fi un eșec. Dar, la câteva ore după activarea modului lipsă, eticheta și-a raportat coordonatele, trimițând o notificare către aplicația Găsire. Chiar dacă AirTag a avut nevoie de ceva timp pentru a intra în posesia iPhone-ului cuiva, și-a făcut treaba. În plus, dacă vă pierdeți obiectul fără geoetichetă, riscați să nu-l mai vedeți niciodată.

AirTag

Apropo, dacă cineva vă ia articolul cu ecusonul dat și dorește să vi-l returneze, o poate face cu ușurință. Persoana care îl găsește trebuie să atingă eticheta de smartphone-ul său cu tehnologie NFC, iar apoi va vedea pe ecranul acestuia numărul dvs. de telefon și un mesaj cu solicitarea de returnare. Dar atunci trebuie să vă bazați pe integritatea celui care l-a găsit.

Pentru cei care pierd în mod constant cheile în propriul apartament, AirTag este un gadget indispensabil. Relevant mai ales pentru cei care umblă în mod constant cu diferite accesorii și mută cheile de la o geantă la alta. Puteți apăsa pur și simplu butonul “Redă sunetul” din aplicația “Găsire” – și eticheta va emite un semnal. Apropo, puteți da această comandă și lui Siri. Difuzorul este suficient de puternic pentru a o auzi dintr-o altă cameră, dar va trebui să ascultați dacă cheile se află într-o geantă închisă, iar geanta se află într-un dulap.

Va fi mai dificil să auziți semnalizatorul pe stradă: într-o metropolă zgomotoasă, cu copii care râd, câini care latră și mașini care claxonează, sarcina devine mai dificilă – să fim sinceri. În acest caz, va trebui să urmați punctele care sunt afișate pe hartă în “Găsire”.

Apropo de hărți. Pentru Moldova și pentru multe alte țări, acestea nu sunt încă suficient de detaliate. Dar există un truc: mergeți la straturi și în loc de modul de vizualizare, alegeți modul satelit, care afișează mai bine străzile, ceea ce înseamnă că veți putea localiza cu mai multă acuratețe locul unde se află cel dispărut.

Trebuie să recunoaștem că americanii au ceva mai multe opțiuni de utilizare a urmăritorului în acest moment. Cipul de bandă largă U1 vă permite să localizați cât mai precis locația dispozitivului și a obiectului pierdut. Utilizatorul primește chiar și indicii vizuale care sunt afișate pe ecranul iPhone 11 și al modelelor mai noi sub forma unor săgeți care indică direcția. Imaginați-vă cât de repede vă puteți găsi mașina într-o parcare dacă ați uitat unde ați lăsat-o. Cu toate acestea, în Moldova, precum și în Ucraina vecină, frecvențele pe care funcționează acest cip sunt rezervate pentru alte nevoi. Așteptăm ca Apple să găsească o cale de ieșire din această situație.

Pe scurt: în ciuda restricțiilor teritoriale, puteți utiliza în continuare eticheta în regiunea noastră. Cheile pierdute vor fi găsite cu siguranță și chiar și o bicicletă furată are șanse mari de a fi recuperată dacă tag-ul nu a fost la vedere.

AirTag

Se pot spiona oamenii?

În videoclipul său de prezentare, Apple a recomandat cu tărie să nu faceți acest lucru. Dar noi avem intenții bune și doar de dragul experimentării!

Anterior am aflat deja că ceea ce avem în față nu este un GPS-tracker, care transmite în timp real traseul de deplasare. AirTag este conceput în primul rând pentru a căuta obiecte care rămân staționare. Poate fi vorba de chei aruncate undeva în apartament în grabă sau de o mașină lăsată într-o parcare imensă. Cu un semnalizator vă puteți încerca norocul și puteți găsi chiar și un portofel scăpat la o plimbare în parc. Chiar și presupunând că portofelul a fost furat, notificările cu coordonatele vor ajunge la dvs. foarte târziu. De aceea, nu ar trebui să cumpărați AirTag pentru a vă urmări copiii sau animalele de companie.

De asemenea, am decis să “elaborăm” un scenariu de urmărire deliberată a unei persoane. Pentru a face acest lucru, am pus o etichetă pe rucsacul unuia dintre colegii noștri (bineînțeles, după ce l-am avertizat în acest sens). S-a decis ca experimentul să se desfășoare în ajunul weekend-ului, pentru a exclude posibilitatea unei coliziuni pe un teritoriu familiar, la birou. După aproape trei zile, “Găsire” de pe iPhone-ul său a afișat mesajul “Găsit AirTag, călătorind cu tine”. Apăsarea pe notificare a făcut ca eticheta să emită un semnal sonor și să se dezvăluie.

Nu este deosebit de rapid, dar este de înțeles: este un compromis între a lăsa persoana căreia i s-a pus eticheta să afle despre urmărire, dacă aceasta durează de mult timp, și a lăsa obiectul furat cu dispozitivul de urmărire să stea liniștit și să nu se dea de gol până când proprietarul reușește să afle coordonatele locației sale.

Pe scurt: aveți nevoie de un dispozitiv de urmărire pentru a vă supraveghea bunurile, nu oamenii sau animalele.

Cum se pune AirTag?

Ați văzut deja fotografiile gadgetului și probabil ați observat că acesta nu are elemente de fixare. Așadar, îl puteți pune în buzunarul genții, dar nu îl puteți agăța de breloc fără accesorii suplimentare. Alegerea este imensă!

Mai jos am pregătit o prezentare generală a gamei actuale de brelocuri pentru AirTag. Brelocurile sunt disponibile sub formă de pandantiv sau de buclă. Culori și materiale pentru toate gusturile: de la nuanțe strălucitoare și suculente la minimaliste și reținute, de la silicon lichid premium la piele.

Apropo, pe lângă accesoriile originale Apple, vă recomandăm să acordați atenție mărcilor terțe. Produse excelente sunt oferite de Native Union, UNIQ, VLP.

AirTag

AirTag

AirTag

AirTag

AirTag

Desigur, puteți urma sfaturile dăunătoare ale pasionaților de hobby-uri de pe internet și să faceți găuri chiar pe marginea piesei de plastic. Dar fiți pregătiți pentru consecințe. Experimentul dvs. poate eșua și semnalizatorul va funcționa defectuos. Nu va arăta la fel de prezentabil cum a vrut Apple. Și, cel mai important, vă va anula garanția dispozitivului.

Cât costă AirTag în Chișinău?

Dacă dvs. sau familia dvs. pierdeți des lucruri, cel mai probabil veți avea nevoie de mai mult de o etichetă. Vă recomandăm să cumpărați un set. Este nu doar comod, dar și profitabil: puteți cumpăra AirTag la prețul de 729 lei, iar un set de 4 etichete – la 2529 lei. Beneficiul poate fi cheltuit pe achiziționarea unei huse pentru semnalizatoare.

AirTag

Plasați comanda online pe site-ul nostru sau veniți în magazinul nostru, situat în centrul Chișinăului, la adresa 31 august 1989, 103.

CITIȚI ȘI:

Cum se poate face diferența între căștile AirPods false și cele originale?

Ce se poate face dacă este uitat Apple ID-ul dvs.?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *