iPhone “gri” – Probabil că nu există o persoană căreia să nu-i placă să economisească bani ori de câte ori este posibil. De exemplu, atunci când cumpără un iPhone nou. Toată lumea înțelege că este cel mai sigur să îl cumpere de la revânzătorii oficiali. Dar pe piața “gri”, gadgetul pare să fie mai ieftin – iar tentația de a economisi bani poate fi mai mare.

Vă spunem care sunt dezavantajele iPhone-urilor gri, despre care vânzătorul tace de obicei.

Ce este un iPhone “gri”?

Pentru ca un iPhone să apară la revânzătorii autorizați, acesta trebuie să parcurgă procedurile de înregistrare, înmatriculare și să obțină certificatele necesare. Acest lucru confirmă faptul că smartphone-ul îndeplinește standardele de calitate acceptate și este sigur pentru consumator. Astfel de gadgeturi sunt numite “albe” – adică, curate în fața legii.

” iPhone gri” este denumirea populară pentru un smartphone Apple care este importat ilegal în țară. Acesta nu este certificat pentru utilizarea în Moldova și poate avea anumite restricții.

iPhone "gri"

Care sunt dezavantajele?

Tehnologia Apple este preferată pentru calitatea sa. Și dacă aveți un iPhone original “gri”, atunci în utilizare nu va diferi semnificativ de cel “alb”. Dar opțiunile dvs. în calitate de consumator pot fi limitate.

  • De exemplu, benzile 5G și LTE acceptate pot varia în funcție de regiune.
  • În unele cazuri, iPhone-ul poate fi vândut “blocat” – adică blocat pentru un anumit operator de telecomunicații. Și va funcționa doar cu cartela SIM a acestuia.
  • Pe iPhone-urile fabricate pentru piața asiatică, nu puteți dezactiva sunetul declanșatorului aparatului foto nici măcar în modul silențios. Acest lucru se datorează legislației din aceste state, care interzice fotografierea ascunsă.
  • Apple avertizează că este posibil ca FaceTime să nu funcționeze pe iPhone-urile achiziționate în Emiratele Arabe Unite. Iar apelurile de grup și audio FaceTime nu sunt disponibile pe iPhone-urile cu telefonie mobilă din China continentală.
  • Încărcătorul (dacă este inclus), poate fi de un standard diferit: american sau asiatic.
  • Cardurile eSIM pentru iPhone nu sunt disponibile în China continentală. Doar acolo se vând modele dual-SIM.
  • Modelele destinate vânzării în UE au o limită a volumului maxim în căști. Acest lucru se datorează legislației UE.

Garanție pentru iPhone gri

Apple îi ajută cât mai mult posibil pe clienții care au întâmpinat probleme în perioada de garanție a dispozitivului. Și ar fi păcat să pierdeți această oportunitate. Mai ales dacă defecțiunea nu s-a produs din vina dvs., ci din cauza unui defect. De aceea, cel mai mare dezavantaj al unui iPhone necustomizat este imposibilitatea de a obține un service de marcă în regiunea dvs.

Apple efectuează servicii de garanție pentru iPhone-uri doar în țările în care vânzarea inițială a fost făcută într-un Apple Store sau în magazinele dealerilor autorizați. În Moldova nu există magazine Apple Store, ci doar revânzători autorizați. Asistența în garanție este asigurată de Service Centre autorizate, a căror listă poate fi găsită pe site-ul web al companiei. Însă acestea acceptă doar acele iPhone-uri care au fost importate oficial de către distribuitor, nu cele “gri”.

iPhone "gri"

Pentru smartphone-urile care nu au fost achiziționate în Moldova, garanția va fi valabilă în țara de achiziție de la vânzător sau de la centrele locale autorizate. Și, de asemenea, acolo unde funcționează oficial Apple Store.

Desigur, mulți vânzători privați promit o garanție pentru dispozitiv, dar nu este aceeași cu garanția producătorului. Numai într-un SC autorizat veți înlocui dispozitivul sau îl veți repara în conformitate cu reglementările Apple. Pe echipamente profesionale și folosind componente originale.

Așadar, merită să cumpărați un iPhone “gri”, dacă toate riscurile legate de drepturile consumatorilor cad pe umerii cumpărătorului?

Care sunt pericolele unui iPhone “gri”?

Un alt necaz major este asociat cu faptul că, sub masca “gri”, vi se poate vinde un iPhone recondiționat sau un fals în general.

Nu este neobișnuit ca atelierele de reparații fără scrupule să cumpere iPhone-uri înecate sau stricate pentru aproape nimic, iar apoi să le restaureze și să le recondiționeze pe ele însele. Pentru reparații se folosesc componente chinezești. Apoi, totul este stivuit în cutia originală și revândut ca nou la un preț corespunzător. La exterior, astfel de smartphone-uri nu diferă practic cu nimic de cele originale, iar toate problemele ulterioare cad pe umerii cumpărătorului.

Puteți distinge un fals de original după numărul de serie de pe site-ul Apple.

Cum să nu cumpărați un iPhone “gri”?

Cel mai simplu mod de a evita problemele este să cumpărați echipamente Apple de la revânzătorii oficiali. Deoarece este puțin probabil ca un utilizator neexperimentat să determine vizual că dispozitivul este fabricat pentru a fi vândut în altă țară. Dar dacă nu căutați căi ușoare, începeți prin a vă uita la ambalaj. Cutia unui smartphone importat oficial ar trebui să aibă informații despre compania importatoare, contactele acesteia în țara dvs. și alte informații în limba rusă.

Apoi, verificați numărul modelului pe site-ul oficial al Apple. Cum să îl determinați: ” Configurări” > “General” > “Despre acest dispozitiv”. În linia “Model”, faceți clic pe articolul din dreapta pentru a afișa în schimb numărul.

iPhone "gri"

Puteți cumpăra un iPhone în Moldova de la iSpace. În magazinul nostru, toate modelele actuale sunt expuse în mod deschis – vă puteți familiariza cu ele chiar înainte de a le cumpăra. Puteți vedea ce mărime este mai confortabilă în mână, puteți testa funcțiile și compara camerele foto de pe diferite versiuni. Toate dispozitivele sunt acoperite de garanția oficială Apple, valabilă în Moldova. Veniți la magazinul nostru sau cumpărați online cu livrare în orice regiune a țării.

CITEȘTE MAI MULT

7 funcții “secrete” ale iPhone despre care s-ar putea să nu fi știut

 

 

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *