În 2023, Apple a lansat un nou sistem de operare pentru MacBook – macOS Sonoma. Acesta prezintă mai multe similarități cu macOS și iPadOS, inclusiv noi widget-uri, un mod avansat de joc și îmbunătățiri ale funcțiilor de securitate. Iată cele mai interesante noutăți.

Ce Mac-uri suportă macOS Sonoma?

  • iMac (2019 sau mai recent);
  • iMac Pro;
  • Mac mini (2018 sau mai recent);
  • MacBook Air (2018 sau mai recent);
  • MacBook Pro (2018 sau mai recent);
  • Mac Pro (2019 sau mai recent);
  • Mac Studio (2022 sau mai recent).

Lista completă a dispozitivelor suportate poate fi găsită pe site-ul Apple.

MacOS Sonoma

macOS Sonoma: Ce este nou?

Widget-uri. Înainte, pentru a avea acces la ele, trebuia să mergeți în panoul de control. De aceea, mulți oameni nu le foloseau sau chiar uitau de existența lor. Acum, widget-urile pot fi plasate printre shortcut-urile aplicațiilor direct pe desktop. Cum să instalați widget-uri pe desktopul MacBook:

  • Clic dreapta pe oricare spațiu liber al desktopului;
  • Alegeți „Editați widget-urile”;
  • Când se deschide galeria de widget-uri, selectați varianta dorită și trageți-o pe desktop.

Important: Datorită ecosistemului Apple, puteți adăuga widget-uri de aplicații de pe iPhone pe Mac. Și asta fără a instala singurele programe pe computer. Acest lucru este posibil datorită funcției Continuity.

Încă o caracteristică a widget-urilor în macOS 14 este posibilitatea de a le modifica aspectul. Puteți alege un design monocrom în loc de cel colorat, pentru a nu vă distrage.

Fundaluri dinamice. La fel ca și widget-urile, această caracteristică este preluată din iOS. Acum, pe ecranul de blocare, puteți utiliza imagini de fundal animate. Acestea sunt clipuri scurte cu diferite peisaje: atunci când deblocați Mac, imaginea intră în mișcare. Astfel, se creează un efect de zbor. Nu puteți instala propriile videoclipuri, dar aveți la dispoziție alegerea din sute de peisaje frumoase.

Apropo, mulți nu au folosit fundaluri dinamice pe iPhone pentru a nu descărca bateria. Prin urmare, acum este momentul să vă răsfățați pe Mac. Pentru a seta animația, mergeți la meniul „Imagini de fundal” în setările de sistem.

MacOS Sonoma

Videoconferințe. Acum apelurile online vor ajunge la un nivel nou în macOS Sonoma, aducând următoarele funcționalități:

  • Transmiterea simultană a imaginii de la camera web și a ferestrei browser-ului.
  • Adăugarea de reacții cu gesturi, care umplu cadrul cu efecte de realitate augmentată în 3D (similar cu iOS 17).
  • Partajarea unuia sau a mai multor aplicații direct în fereastra videoconferinței.
  • Suprapunerea propriei imagini pe ecranul comun, utilizând-o ca un cursor. Astfel, puteți naviga pe ecran și arăta funcții importante.
  • Utilizarea camerei iPhone în locul camerei MacBook. Această caracteristică există de ceva vreme, dar în această actualizare au adăugat comutarea între obiectivul principal și cel cu un unghi larg.

Actualizări Safari. Acestea includ mai multe caracteristici interesante:

  • Orice site ca aplicație web. Puteți adăuga orice site în bara Dock și să îl utilizați ca o aplicație separată. Astfel, nu va împărți istoricul de navigare cu Safari, iar toate acțiunile efectuate în aplicația web vor rămâne acolo.
  • Profile separate pentru muncă și viață personală. Ideea este să utilizați un profil pentru muncă și un altul pentru uz personal. Sau puteți crea profile separate pentru mai multe proiecte. Fiecare profil în Safari include propriul istoric de navigare, cookie-uri, extensii, marcaje și preferințe.
  • Parolă pentru “Acces privat”. Pentru a reveni la vizualizarea unui site, va trebui să eliminați blocarea.

MacOS Sonoma

Documente. Lucrul cu fișierele text a devenit și mai simplu:

  1. Transferul de notițe în Pages. Orice notițe din aplicația nativă de pe Mac pot fi exportate în Pages – aplicația Apple pentru lucrul cu texte. Acolo, documentul poate fi complet formatat și pregătit pentru tipărire.
  2. Suport pentru fișiere PDF în notițe. Acestea pot fi deschise și lăsate direct în aplicație. Este convenabil pentru acces rapid la PDF-uri de pe iPhone sau iPad.
  3. Evidențierea formularelor în fișierul PDF. Acum, dacă deschideți un formular PDF pe Mac, sistemul va evidenția automat câmpurile care trebuie completate. Și acest lucru poate fi făcut direct pe computer, fără a fi necesar să imprimați documentul.

Posibilități pentru jocuri. Odată cu lansarea cipurilor M1 și a generațiilor ulterioare, Apple îmbunătățește în mod regulat componenta de jocuri a MacBook-urilor. Și în macOS Sonoma au fost adăugate noi caracteristici pentru jucători:

  • Portarea jocurilor de pe Windows. Pentru aceasta, a fost adăugat instrumentul Game Porting Tool, care ajută dezvoltatorii să porteze jocuri de pe sistemul de operare Windows pe macOS. Astfel, pe Mac-urile cu procesoare Apple Silicon, puteți juca hit-uri precum “The Witcher 3”, Cyberpunk 2077, Diablo IV, Hogwarts Legacy, Spider-Man (2018), Sonic Omens, Elden Ring și SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake.
  • Modul de joc al procesorului. Acesta se activează automat atunci când începeți un joc. În acest mod, apare o pictogramă specială în bara de meniu. În modul de joc, prioritatea în distribuirea puterii de calcul este acordată jocului, ceea ce îmbunătățește rata de cadre.

MacOS Sonoma

Alte caracteristici ale macOS Sonoma includ actualizări pentru Mesaje, tastatură, precum și noi funcții pentru accesibilitate universală, confidențialitate și alte caracteristici interesante.

Noul sistem de operare are o dimensiune de aproximativ 13 GB. Pentru a-l instala, accesați „Configurări” > „Generale” > „Actualizare software” și apăsați „Actualizați acum”. Dacă întâmpinați probleme în timpul procesului de actualizare sau în utilizarea MacBook-ului în general, vă rugăm să contactați iSpace: consultanții noștri vă vor ajuta cu plăcere să rezolvați situația.

CITIȚI MAI MULTE:

Windows vs. Mac: 7 motive pentru a opta pentru computerele Apple

Cu ce este cel mai adesea legată reparația MacBook-ului și cui ar fi mai bine să i se încredințeze?

A apărut iOS 17: ce este nou și ar merită să faceții actualizarea?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *