iOS 16 a fost lansat oficial pe 12 septembrie. Acesta a primit o mulțime de caracteristici noi: un ecran de blocare complet reproiectat, un mecanism Live Text îmbunătățit și altele.   

Vă spunem care dintre funcții sunt disponibile în țara noastră și care ar trebui să le încercați mai întâi.  

Noul ecran de blocare cu mini widgeturi 

Acum ecranul de blocare nu mai este doar tapet și ora. În iOS 16, ecranul de blocare poate fi personalizat.

  • puteți schimba culoarea și fontul textului. Poți chiar să îți alegi singur nuanța potrivită cu ajutorul pipetei, exact ca în Instagram;
  • adăugați și schimbați locația widgeturilor dinamice – vreme, activitate, calendar, cursuri de schimb valutar și altele;
  • să alegeți un fond. De exemplu, unul animat sau cele care se schimbă în funcție de vreme. Imaginile de fundal astronomice care afișează geolocalizarea dvs. pe glob arată foarte bine.

Dacă doriți, puteți să creați mai multe ecrane de blocare și să comutați între ele ca la Apple Watch. Apoi, atunci când selectați un lockscreen, se va schimba și tapetul de pe desktop. De ce este necesar acest lucru? De exemplu, pentru ca utilizatorul să poată lega modul de focalizare de un anumit ecran.

Pentru a deschide fereastra de setări, treziți iPhone-ul și țineți degetul pe ecranul de blocare.

iOS 16

Copierea obiectelor din fotografii și clipuri video 

O funcție impresionantă care demonstrează puterea învățării automate. Puteți selecta un obiect dintr-o fotografie sau dintr-un videoclip și apoi îl puteți copia în notițe sau îl puteți trimite cuiva.

Funcția nu funcționează întotdeauna: nu veți putea selecta un singur copac pe fundalul unei păduri. În mod ideal, obiectul din fotografie ar trebui să fie realizat în prim-plan.

Pentru a decupa o imagine, țineți degetul deasupra unei fotografii sau a unei imagini fixe dintr-un videoclip. Apoi apăsați ” Copiere” și lipiți obiectul într-un messenger sau într-un document de text.

Căutați fotografii identice pentru a elibera spațiu de stocare 

Sistemul scanează toate fotografiile dvs. pentru a găsi fotografii duplicate. Este posibil ca fotografiile să arate la fel, dar să difere în ceea ce privește formatul, rezoluția sau alți parametri. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla după procesarea unei fotografii într-un editor.

Utilizatorul poate uni duplicatele într-un singur obiect, cu păstrarea celei mai înalte calități și a tuturor datelor necesare. Celelalte copii vor fi șterse, eliberând memoria din iPhone.

Fotografiile identice ajung în albumul Duplicates din aplicația Fotografii. Dacă nu se află acolo, înseamnă că nu aveți nicio copie.

iOS 16

Recunoașterea textului în limba rusă în Live Text  

Această funcție este cunoscută de utilizatorii iOS 15. Ea vă permite să selectați și să copiați text din fotografiile și videoclipurile din galeria iPhone. De asemenea, îl recunoaște și în vizorul aparatului foto și în browserul Safari.

În iOS 16, Live Text a învățat să recunoască limba rusă, ucraineană, japoneză și coreeană. 

Pentru a evidenția textul într-o fotografie finalizată sau în timp ce faceți o fotografie, atingeți pictograma specială din partea dreaptă a ecranului.

Copierea efectelor de la o fotografie la alta 

Această funcție vă permite să transferați ajustările de la o fotografie la alta. Acest lucru este util dacă doriți să editați o serie întreagă de fotografii, păstrând în același timp stilul general. Anterior, o astfel de procesare necesita o aplicație terță.

Pentru a copia setările fotografiei procesate, atingeți Editare > Copiere modificări. Și apoi deschideți următoarea imagine, atingeți Editare > Lipire modificări.

iOS 16

Vibrație în timpul tastării  

Anterior, atunci când tastați pe tastatura iPhone, puteți auzi clicurile caracteristice. Și asta numai atunci când sunetul era activat. Acum puteți simți cum tastați chiar și în modul silențios.

Pentru a introduce fiecare literă cu o vibrație plăcută, accesați Setări > Sunete > Semnale tactile > Răspuns tastatură și activați opțiunea Semnale tactile.

Afișarea parolei unei rețele Wi-Fi cunoscute 

Puteți vizualiza parola rețelei Wi-Fi la care a fost conectat iPhone-ul dvs. Acest lucru este convenabil dacă trebuie să o introduceți pe un alt gadget sau să o trimiteți unui prieten.

Pentru a face acest lucru, accesați Setări > Wi-Fi > Schimbare (conectați-vă cu Face ID). Selectați rețeaua dorită din listă și atingeți bara cu parola pentru a o afișa.

iOS 16

Posibilitatea de a face și de a trimite o captură de ecran fără a o salva pe telefon

Dacă faceți o captură de ecran pentru a o trimite cuiva, nu trebuie să o salvați în biblioteca media sau să aglomerați memoria dispozitivului.

Pentru a face acest lucru, atingeți miniatura capturii de ecran din colțul din stânga jos > Efectuat > Copiere și ștergere. Imaginea va fi salvată în clipboard, de unde o puteți lipi într-un mesaj sau e-mail.

Conversia instantanee a cursului de schimb valutar cu Live Text

O funcție utilă pentru cei care călătoresc. Acum nu mai aveți nevoie de un calculator pentru a converti moneda unei alte țări în moneda dvs. “de acasă”. Totul este mult mai simplu. Îndreptați aparatul foto spre eticheta de preț și activați Life Text. Apoi atingeți suma de pe ecran și aceasta este convertită automat.

În același mod, puteți converti prețul de pe o fotografie pe care ați făcut-o deja.

iOS 16

Personalizarea afișării notificărilor

Utilizatorul poate alege formatul în care dorește să vadă notificările. Sunt disponibile trei opțiuni:

  • număr – sunt afișate toate notificările cu gruparea pe chat-uri, mesaje;
  • stivă – notificările sunt grupate în funcție de aplicații
  • listă – toate notificările sunt afișate una câte una.

Pentru a personaliza formatul de afișare, atingeți Setări > Notificări > Afișare ca.

Alte funcționalități ale iOS 16. Pe scurt:

  • Face ID funcționează acum și în modul orizontal.
  • Albumele Șterse recent și Ascunse pot fi accesate doar cu ajutorul Face ID sau al unei parole.
  • Notificările și playerul sunt afișate în partea de jos a ecranului, ceea ce le face mai ușor de atins cu o singură mână.
  • Afișarea energiei rămase a bateriei în procente.
  • Puteți edita sau anula mesajele iMessage transmise în termen de 15 minute.
  • Vizualizați și unificați dublurile din aplicația Contacte.
  • Ocolire automată a captcha.
  • Pentru a anula ștergerea fotografiilor, este suficient să scuturați telefonul – înainte acest lucru funcționa doar la tastare.
  • Aplicația Fitness este disponibilă pentru toți utilizatorii. Chiar dacă aceștia nu au un Apple Watch.
  • În browserul Safari, puteți fixa filele în grupuri de file.
  • Vă puteți abona la un artist pe Apple Music.
  • Funcții avansate de securitate și confidențialitate.

Am enumerat cele mai importante inovații din iOS 16. Dar mai sunt multe altele. Citiți mai multe despre ele în următoarele review-uri.

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *