Pentru mulți utilizatori de iOS, factorul cheie în alegerea unui anumit model de iPhone este reprezentat de capacitățile camerei foto. La sfârșitul anului 2020, Apple a făcut un pas înainte în această direcție prin introducerea formatului Apple ProRaw. Dacă doriți să faceți fotografii profesionale și căutați de ceva vreme un buton “capodoperă” în setări, ar trebui neapărat să îl cunoașteți mai bine. 

Ce este Apple ProRaw

Pentru început, să reținem că formatul RAW a mai existat anterior sub această formă. Cunoscuta companie americană Adobe, care dezvoltă software, l-a introdus în 2004. Acesta a primit extensia DNG (Digital Negative Specification), care înseamnă “negativ digital”. Fotografii din întreaga lume au trecut imediat la fotografierea în format RAW, deoarece acesta nu comprima fișierul și permitea să obțină mult mai multe informații din el în postprocesare.  

Cele mai multe smartphone-uri moderne fotografiază în format standard JPEG în mod implicit, iar iPhone-urile fotografiază în format HEIC. Aceste formate realizează fotografii frumoase și suculente, dar nu sunt supuse unei editări aprofundate. De aceea, în fruntea descoperirilor tehnologice, Apple a creat propriul format foto de înaltă calitate, Apple ProRaw.

Apple ProRaw

Aici vrem să ne ferim cititorii de dezamăgire. Vorbim despre caracteristicile uimitoare ale fișierelor Apple ProRaw, dar atunci când faceți o fotografie, primul lucru pe care îl veți spune probabil este “nimic special” sau chiar “JPEG-urile sunt mai frumoase”. Nu vă grăbiți să trageți concluzii pripite. 

Abrevierea RAW din limba engleză se traduce prin ” în stare naturală”. Înseamnă că obțineți un fișier neprocesat, nepotrivit pentru imprimare. Compararea acestuia cu JPEG sau HEIC din acest punct de vedere este pur și simplu inutilă. Se poate spune pe scurt. În primul caz, totul este deja făcut pentru dvs., puteți mânca mâncarea sau puteți răsfăța pe cineva apropiat cu ea, iar în al doilea caz, trebuie să decideți singur ce să faceți cu toate produsele.

Se pare că Apple ProRaw este o sursă, care nu a fost încă atinsă de procesare. De aceea, fișierele sunt atât de “grele” – ele stochează megabytes de informații valoroase. Sarcina utilizatorului este de a o folosi cu înțelepciune. De exemplu, veți putea “extrage” zonele puternic iluminate ale fotografiei: chiar dacă vedeți un cer alb pe ecran, îl puteți readuce la o culoare albastră, deoarece informațiile despre această parte a fotografiei sunt stocate în fișierul însuși. Dar este aproape imposibil să editezi un JPEG dacă acesta a fost făcut prost în primul rând.

Cum funcționează Apple ProRaw? 

Înainte de a ajunge în galeria foto, o fotografie JPEG standard este supusă algoritmilor interni ai smartphone-ului dvs. – adică îi dați comanda de a procesa imaginea. De exemplu, tehnologia inteligentă Deep Fusion de pe iPhone este responsabilă pentru maximizarea detaliilor din fotografie, în timp ce funcția HDR extinde intervalul dinamic și vă oferă o lumină mai bună.

Apple ProRaw pornește de la premisa că smartphone-ul doar va capta toate datele în locul dvs., dar modul exact în care îl veți folosi va fi la latitudinea dvs. să decideți singur atunci când editați. Pentru a o aduce cu bine la realitate, va trebui să răsuciți luminozitatea, saturația, contrastul, umbrele, precum și să prelucrați nuanțele, să adăugați claritate, să suprimați sau să lăsați zgomotul și să corectați distorsiunile optice.

Să repetăm: puteți face toate acțiunile de mai sus cu un fișier JPEG, dar veți obține mai multe informații din RAW, ceea ce înseamnă că rezultatul va fi mai rece! De aceea, dacă intenționați să faceți fotografii în condiții evident dificile – în lumina puternică a soarelui sau, dimpotrivă, în întuneric total – folosiți Apple ProRaw.

Apple ProRaw

Exemple de fotografii în format Apple ProRaw 

Am realizat fotografii în noul format Apple ProRaw și în format JPEG standard. Am realizat fotografiile pe un iPhone 12 Pro de top. Apoi am supus imaginile obținute la principiile de bază ale procesării și acum dorim să vă împărtășim rezultatele experimentului.

Așadar, pe acest exemplu puteți vedea clar că sursa cu funcția Apple ProRaw activată vă permite să obțineți detalii mai mari în timpul post-procesării. Observați conturul petalelor și textura acestora, precum și tencuiala de pe perete. Am aplicat exact aceleași setări pentru ambele cadre: Contour Sharpness (Contur Sharpness) cu un efect de 65 și o rază de 2,7. În acest caz, nu am făcut nicio manipulare a culorilor: așa cum era de așteptat, JPEG-ul original este puțin mai suculent și mai cald.

JPEG în stânga și DNG (Apple ProRaw) în dreapta.

Rețineți, de asemenea, greutatea fișierelor: deoarece Apple ProRaw conține mult mai multe informații valoroase, este mult mai “greu” decât JPEG.

Apple ProRaw

Iar acest exemplu ne arată cât de bine poate gestiona formatul Apple ProRaw iluminarea complexă. Modelul nostru stă într-o rochie neagră pe un perete gri neutru, lângă o fereastră cu lumină solară puternică. Acest lucru are ca rezultat un contrast puternic și o iluminare excesivă, o puteți vedea pe JPEG fără procesare. ProRaw – dimpotrivă, ușor întunecat. În timpul procesării trebuia să obținem o armonie în cadru: să păstrăm informația din umbre, dar în același timp să readucem detaliile evidențiate.

În stânga – JPEG original, în centru – Apple ProRaw original, în dreapta – Apple ProRaw cu procesare de bază.

Apple ProRaw

Mai jos veți vedea alte câteva exemple de comparație între JPEG și Apple ProRaw. Fotografiile au fost realizate în condiții diferite: soarele nu mai era strălucitor, iar lumina zilei se apropia de seară. Ele au fost supuse aceleiași corecții, adică valorile de luminozitate, balans de alb și claritate au fost complet identice.

La prima vedere, nimic deosebit. Dar un utilizator experimentat va observa imediat un detaliu important: Apple ProRaw este mai curat, în timp ce JPEG intră în nuanțe galbene și verzi. Așadar, dacă sunteți prieten cu editarea fotografiilor de pe iPhone sau Mac, veți putea face din Raw o adevărată minunăție vizuală!

Apple ProRaw

Apple ProRaw

Unde pot prelucra fotografiile în Apple Pro Raw?  

Puteți prelucra fișierele Apple Pro Raw pe un Mac, iPad sau iPhone.

Din punct de vedere al confortului și al mobilității, cel mai bun mod de a face acest lucru este, desigur, pe un iPhone. Fotografierea, ca și procesarea fotografiilor pe un iPhone, este disponibilă doar pe versiunile Pro și Pro Max ale modelelor 13 și 12, deocamdată. Folosiți aplicația Photos încorporată pentru corecție. Pe lângă aceasta, puteți descărca din App Store și testa funcționalitatea VSCO, Snapseed, Darkroom și, de exemplu, Adobe Lightroom – acestea sunt cele mai populare aplicații pentru prelucrarea fotografiilor.

Cu toate acestea, puteți face cea mai profundă prelucrare pe un Mac. Dacă sunteți un fotograf profesionist, probabil că dețineți deja un Mac. Probabil că este unul dintre modelele Pro alimentate de cipul M1. MacBook Pro 14.2, de exemplu, are o putere de procesare mare, potrivită pentru lucrul cu fișiere mari. Diagonala ecranului vă permite să vedeți toate detaliile de pe ecran, dar nu face ca Mac-ul să fie prea mare. Astfel, puteți rămâne mobil și călători ușor.

Fotografiile vor fi stocate în iCloud Photos. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că aveți instalat pe Mac macOS Big Sur 11.1 sau o versiune ulterioară. Și, de asemenea, că opțiunea ” Descărcare de originale pe acest Mac” este activată în aplicația Fotografii de pe computerul dvs. Pentru a face acest lucru, accesați Fotografii – Setări – iCloud – Încărcați originalele pe acest Mac.

Pentru a lucra cu fotografii în acest format, descărcați pe Mac unul dintre următorii editori de imagini: Adobe Lightroom, Adobe Photoshop, Phase One Capture One, Raw Photo Processor (RPP).

Cum pornesc Apple ProRaw? 

Este destul de simplu.

  1. Deschideți ” Setări” de pe iPhone.
  2. Derulați până la sfârșitul listei și mergeți la secțiunea “Camera”.
  3. Mergeți la “Formate”.
  4. Activați opțiunea Apple ProRaw prin comutarea comutatorului gri la verde.

Apple ProRaw

  1. Deschideți aplicația încorporată Camera de pe iPhone.
  2. În fereastra care se deschide, găsiți pictograma și atingeți-o.
  3. Faceți o fotografie.

Pentru a dezactiva Apple ProRaw, atingeți din nou pictograma. Puteți comuta între formatul cu care sunteți obișnuit și noul format în timp ce fotografiați.

După cum puteți vedea, Apple ProRaw poate fi activat în doar câteva secunde. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie să îl țineți activat tot timpul: nu uitați că fișierele în acest format cântăresc foarte mult.

Pe scurt: tot ceea ce este important de știut despre Apple ProRaw

  • Numele însuși sugerează că doar posesorii de versiuni iPhone Pro vor putea filma cu el.
  • Puteți filma în Apple ProRaw pe iPhone-urile de ultimă generație: iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 12 Pro Max și iPhone 12 Pro.
  • Realizarea fotografiilor în noul format este disponibilă pentru cei care au actualizat la iOS 14.3 și ulterior.
  • Fișierele Apple ProRaw cântăresc de 10-12 ori mai mult decât JPEG-urile și HEIC-urile: o medie de 30 MB față de 2 MB pentru HEIC-uri și 6 MB pentru JPEG-uri. Dacă fotografiezi mult în Apple ProRaw, vei avea nevoie de un spațiu de stocare foarte încăpător în iCloud.
  • Profunzimea culorilor este mai bună decât cea standard: 12 biți față de 8 biți.
  • Apple ProRaw este acceptat de toate camerele, inclusiv de camera frontală. Singura limitare este că este imposibil să faceți o fotografie în acest format în modul Portret. Cu toate acestea, algoritmii Apple ProRaw din modul Noapte funcționează corect.
  • Puteți partaja fotografiile originale Apple ProRaw (adică fișierele originale needitate) pe Mac, iPad și alte iPhone-uri utilizând AirDrop sau descărcând fișierele din iCloud pe oricare dintre dispozitivele dvs. Fișierele editate în aplicația
  • Fotografii sau în alte editoare vor prelua formatul JPG.

Apple ProRaw

În concluzie: Pentru cine este Apple ProRaw? 

Dacă conduceți un blog, realizați recenzii și, în general, aveți o nevoie constantă de conținut vizual mobil de înaltă calitate, Apple ProRaw va fi un instrument foarte util pentru dumneavoastră.  

Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că nu este o baghetă magică care va face totul pentru dvs. – va trebui să procesați în continuare imaginile. Dar sursa în format Apple ProRaw este mai “flexibilă” și, prin urmare, va oferi libertate deplină pentru creativitate.

Înseamnă toate acestea că iPhone va înlocui camerele profesionale DSLR și mirrorless? Să fim sinceri: complet – nu. Vor exista diferențe între imaginile RAW realizate pe un aparat foto și imaginile ProRaw realizate pe un iPhone.

Dar fotografierea mobilă în formatul ProRaw de la Apple este o alternativă excelentă pentru cei care nu au un aparat foto sau posibilitatea de a purta unul cu ei tot timpul. Nu poți să bagi un rucsac greu în buzunar și este greu să nu te faci remarcat cu el. iPhone-ul vă permite să creați conținut vizual de înaltă calitate, rămânând în același timp mobil și receptiv.

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *