iPhone 12 Pro vs iPhone 13 – Ce este mai bun: versiunea Pro din 2020 sau modelul de bază din 2021? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți utilizatori care intenționează să cumpere un iPhone second-hand. Ambele smartphone-uri au caracteristici distincte pe care este bine să le cunoașteți dinainte.

iPhone 12 Pro vs 13: Diferențe de design

La iPhone 12 Pro, ramele sunt din oțel lucios, iar panoul din spate este mat. La iPhone 13, situația este inversă: ramele sunt mate din aluminiu, iar panoul din spate este lucios. Gusturile nu se discută, dar în ceea ce privește practicular, iPhone 12 Pro iese în avantaj: sticla mată nu adună amprente atât de vizibil.

Varianta “Pro” este echipată cu o configurație de cameră triplă, ceea ce subliniază imediat apartenența la familia de vârf. iPhone 13 are un modul cu două camere dispuse diagonal. Ambele smartphone-uri au un strat de protecție din sticlă ceramică Ceramic Shield pe partea frontală.

Dimensiunile iPhone-ului sunt aproape identice: lungimea este de 146,7 mm, iar lățimea – 71,5 mm. Diferă ușor grosimea: 7,65 mm la iPhone 13 și 7,4 mm la versiunea Pro. De asemenea, “Pro” este mai greu cu 14 grame, datorită camerei suplimentare.

iPhone 12 Pro vs iPhone 13

Specificațiile procesorului iPhone 12 Pro vs 13

iPhone 12 Pro rulează pe cipul A14 Bionic, în timp ce iPhone 13 rulează pe A15 Bionic. Ambele procesoare au 6 nuclee (2 de înaltă performanță și 4 eficiente din punct de vedere energetic), 4 nuclee GPU și 16 în Neural Engine. În teste de performanță, iPhone 13 standard obține rezultate mai bune decât versiunea Pro din 12. Cu toate acestea, la nivel de utilizare cotidiană, această putere este aproape imperceptibilă: și în versiunea “Pro” era suficientă.

Atât iPhone 12 Pro, cât și iPhone 13 sunt echipate cu scaner Face ID, suportă 5G, Bluetooth 5.0 și sunt rezistente la scufundări la o adâncime de până la 6 metri timp de 30 de minute (standard IP68). De asemenea, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește viteza de încărcare rapidă: până la 50% în 30 de minute.

Unde este mai bună camera: la iPhone 12 Pro sau la 13

O comparație între iPhone 12 Pro și 13 ar fi incompletă fără o revizuire detaliată a camerelor. Mulți cumpără un iPhone pentru fotografii și videoclipuri de calitate. Deci, în versiunea “Pro” avem trei camere principale: un obiectiv ultra-angular (ƒ/1.6), un obiectiv ultra-angular (ƒ/2.4) și un teleobiectiv cu zoom optic de două ori. În iPhone 13 avem un modul dublu: aceleași camere, dar fără teleobiectiv.

Cu toate acestea, iPhone 13 are o stabilizare a imaginii puțin mai bună, cu ajutorul mișcării matricei. În iPhone 12 Pro, stabilizarea este optică: în timpul mișcării lentilei camerei, aceasta se mișcă în raport cu carcasă.

În iPhone 13, Apple a adăugat funcția “Efect cinematografic“, care permite înregistrarea de videoclipuri cu blur cinematic al fundalului. În iPhone 12 Pro, această funcție lipsește, dar există un senzor LiDAR care îmbunătățește semnificativ calitatea conținutului la fotografierea în întuneric. De asemenea, în “Pro” există un mod nocturn pentru portrete și posibilitatea de a fotografia în format Apple ProRAW.

Camerele frontale de la iPhone 12 Pro și iPhone 13 sunt aproape identice: 12 MP, diafragma ƒ/2.2, bliț Retina, înregistrare video 4K, video HDR în Dolby Vision până la 4K și video HD 1080p. Există stabilizare cinematică a video-urilor (4K, 1080p și 720p), mod nocturn și tehnologia Deep Fusion pentru detalii automate. Diferența constă în faptul că iPhone 13 are un mod Smart HDR 4 mai nou (în loc de Smart HDR 3 în versiunea “Pro”) și suportă stiluri cinematografice.

În general, sistemul de camere este foarte bun în ambele modele. Prin urmare, ar trebui să vă ghidați după cât de important este pentru dvs. teleobiectivul (prezent doar în Pro) sau “Efectul cinematografic” și stabilizarea matricei (în iPhone 13). Cele două obiective principale sunt aceleași în ambele smartphone-uri.

iPhone 12 Pro vs iPhone 13

Capacitatea memoriei: Există diferențe?

În ceea ce privește capacitatea de memorie, iPhone 12 Pro are un avantaj: 6 GB față de 4 GB în iPhone 13. Memoria flash din smartphone-uri este aceeași: 128 GB, 256 GB sau 512 GB.

Cum diferă display-urile la iPhone 12 Pro și iPhone 13

Aici, fără nicio surpriză: ambele modele sunt echipate cu aceleași display-uri OLED Super Retina XDR cu o diagonală de 6,1 inci. Luminozitatea standard este de 800 de niți, iar la vizualizarea conținutului HDR ajunge la 1200 de niți. Pe un astfel de display, totul este bine vizibil chiar și în lumina soarelui puternică. O gamă largă de culori (P3) asigură o redare a culorilor cât mai precisă, astfel încât imaginea să arate complet realistă. Ambele smartphone-uri susțin funcțiile TrueTone și Night Shift.

Cine are o baterie mai puternică: iPhone 13 vs 12 Pro

Ambele smartphone-uri funcționează fără probleme o zi întreagă fără a fi nevoie de încărcare. Dar totuși există diferențe între ele. În modul de redare continuă a videoclipurilor, iPhone 13 rezistă până la 19 ore, în timp ce iPhone 12 Pro rezistă până la 17 ore. Cât de crucială este această diferență de două ore? Răspunsul este diferit pentru fiecare utilizator în parte.

Prețurile iPhone-urilor în Moldova

În iSpace, prețul pentru octombrie 2023 pentru iPhone 12 începe de la 13 999 MDL. Prețurile pentru iPhone 13 încep de la 21 999 MDL.

Ce să alegeți: iPhone 12 Pro sau 13?

În general, acestea sunt dispozitive foarte asemănătoare, de aceea vă recomandăm să luați în considerare scenariile voastre de utilizare. Dacă faceți multe fotografii, alegeți iPhone 12 Pro pentru camera teleobiectiv și modul de fotografiere nocturnă. Dacă filmați adesea videoclipuri, atunci aruncați o privire asupra iPhone 13 cu stabilizare matriceală și efect cinematografic.

Memoria RAM este mai mare în iPhone 12 Pro: 6 GB în loc de 4. RAM-ul controlează numărul de aplicații care rulează simultan și viteza generală a sistemului. Prin urmare, dacă utilizați aplicații intensive sau lucrați în mai multe programe în același timp, și dacă editați fotografii sau filmați videoclipuri 4K direct pe iPhone, atunci alegeți varianta “Pro”. Aceasta este mai potrivită pentru sarcini intensive de resurse.

Teoretic, iPhone 13 rezistă cu 2 ore mai mult decât 12 Pro. Dar dacă sunteți un utilizator activ și încărcați telefonul peste noapte, este posibil să nu observați această diferență.

Ambele telefoane sunt echipate cu display-uri OLED identice și au aceeași capacitate de memorie flash. Procesorul din iPhone 13 este mai nou – A15 Bionic. Dar cât de crucial este acest aspect, având în vedere că puterea cipului A14 Bionic (în versiunea Pro) a fost proiectată inițial pentru câțiva ani în viitor?

iPhone 12 Pro vs iPhone 13

Puteți compara un iPhone 12 Pro și 13 în magazinul iSpace. Experții noștri vă vor povesti despre fiecare dispozitiv și vă vor ajuta să faceți alegerea potrivită. Ne vedem la iSpace!

СITIȚI MAI MULTE:

5 motive pentru a nu cumpăra un iPhone „gri”: recenzii reale

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *