Dacă în lume există ceva constant, atunci acela este zgomotul. În oraș, avem mașini, metrou și vecinul cu perforatorul. La țară, avem cocoșii și lătratul câinilor. Peste tot, avem mașini de tuns iarba. Pentru a asculta muzică sau podcast-uri în astfel de condiții, trebuie să creștem volumul sunetului. Dar acest lucru poate duce la probleme auditive.

Desigur, distrugerea sănătpții poate avea loc în mai multe feluri. Cu toate acestea, progresul permite eliminarea zgomotului într-un mod delicat – cu ajutorul căștilor cu funcția de anulare activă a zgomotului. Și AirPods sunt printre cele mai bune în această categorie.

anularea activă a zgomotului

De la cabinele avioanelor la căștile utilizatorilor

Inițial, anularea activă a zgomotului era utilizată în domeniul militar și aviatic. Apoi, a devenit disponibilă în dispozitivele pentru consumatori. Principiul anulării active a zgomotului a fost inventat inițial de către Paul Lueg în 1934. El credea că invenția ar putea fi folosită pentru combaterea ecoului în sălile de concert și pentru reducerea zgomotului mașinilor de scris în birouri. Cu toate acestea, biroul de patente a clasificat dezvoltarea lui Lueg ca fiind militară și i-a acordat statutul de “secret”.

În 1957, Dr. Laurence Fogel a creat sisteme de anulare a zgomotului în elicoptere și cabine de avioane. Apoi, în 1957, Willard Meeker a creat primele căști supra-auriculare cu anulare activă a zgomotului. Acestea erau utilizate în aviație pentru a proteja piloții de zgomotul aeronavei.

Cum funcționează anularea activă a zgomotului în AirPods?

Relativ simplu: mai întâi, un microfon orientat în exterior detectează sunetele externe. Apoi, AirPods Pro și AirPods Max emit unde inverse, care suprimă aceste zgomote înainte ca oamenii să le audă. Un microfon orientat în interior detectează sunetele nedorite din ureche, iar căștile le suprimă, de asemenea. Sistemul de anulare activă a zgomotului analizează mediul de 200 de ori pe secundă – de aceea sunetul este atât de clar.

Pentru ca funcția să lucreze în mod optim, este crucial ca căștile să se potrivească cât mai bine în urechi. Doar astfel se pot elimina zgomotele exterioare care pătrund în ureche prin cele mai mici orificii. AirPods Pro au inclus pernițe schimbabile de diferite dimensiuni.

Cu AirPods Pro și AirPods Max, puteți asculta cărți audio sau vorbi în metrou și pe străzi aglomerate, să le utilizați ca niște dopuri auditive în avion sau în spații deschise. Căștile nu “opresc” sunetele exterioare cu 100%, dar le reduc semnificativ volumul. Și, spre deosebire de căștile cu vid, AirPods Pro nu provoacă disconfort chiar și în utilizare prelungită: ele dispun de un sistem inovator de echilibrare a presiunii exterioare și interioare.

anularea activă a zgomotului

Dar anularea activă a zgomotului nu provoacă disconfort?

Un astfel de efect secundar este mai degrabă o excepție decât o regulă. Cu toate acestea, cu toate avantajele lor, căștile cu anularea activă a zgomotului pot, într-adevăr, să provoace dureri de cap sau disconfort psihologic. Iată cu ce este asociat acest lucru:

Absoluta tăcere nu este confortabilă pentru om. Ochii văd în mod clar ce se întâmplă în jur: mașini care trec, vagoane de metrou, vânt, strigăte de copii și alte surse de sunet. Dar urechile nu transmit aceste semnale către creier, intrând astfel în confuzie. În plus, ne orientăm în spațiu și pe baza sunetelor reflectate de obiecte.

Monotonie. Imaginați-vă că dezvoltatorii au reușit să elimine zgomotul și să înglobeze complet oamenii în muzică. Dar aici apare o nuanță: în acest caz, organele auditive sunt supuse undelor sonore monotone. Creierul uman este programat să perceapă sunete diverse, iar din cauza acestei caracteristici a organismului, poate apărea și disconfort. Și nu este posibil să anticipăm cine este predispus la astfel de consecințe și cine nu.

P.S. Există o glumă tradițională: în trecut, în semn de respect, îți scoateai pălăria la întâlnire, iar acum îți scoți una din căști din ureche. Cu AirPods Pro, acest lucru nu este necesar: ele au un mod “transparență”, în care sunetele exterioare pătrund liber în ureche. Pentru a comuta la acest mod, este suficient să apeși pe piciorul căștii.

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *