Un început de zi nasol – atunci când deschizi MacBook-ul și vezi pe ecran dungi neclare, pete, luminozități sau orice alte defecte. Cu ce sunt ele legate? Cel mai adesea, acestea sunt rezultatul acțiunilor neglijente ale utilizatorului. Dar se întâmplă ca motivul să fie un defect de fabricație. Vom vorbi mai detaliat despre toate posibilele variante.

Defecțiuni pe ecranul MacBook Pro

Artefactele sunt dungi, puncte sau alte distorsiuni pe ecran, care îngreunează utilizarea confortabilă a computerului. Pe Mac, ele apar cel mai des sub formă de dungi pe ecran și pete în locuri aleatoare. Pot să apară și să dispară, sau să apară doar în anumite momente. De exemplu, la utilizarea de aplicații “grele”, când Mac-ul se încălzește.

Artefactele apar din diferite motive. Unul dintre ele este defectarea cipului video ca rezultat al supraîncălzirii regulate a Mac-ului. Acest lucru se întâmplă atunci când nu faceți întreținerea sistemului de răcire cel puțin o dată pe an. În plus, versiunile Pro sunt folosite în general de utilizatorii profesioniști. Aceștia lucrează adesea și pe termen lung în aplicații care consumă multe resurse, legate de grafică, video și alte sarcini, pentru care este responsabil cipul video. Nu e de mirare că în condițiile unor încercări de durată în condiții de răcire insuficientă, acesta se “arde” pur și simplu din cauza supraîncălzirii.

dungi pe ecran

Zone luminoase de fundal pe ecranul MacBook Pro

Un alt motiv pentru care pot apărea probleme cu ecranul MacBook Pro este defectul. Calitatea superioară a produselor Apple nu constă doar în inovații și asamblare de calitate. Aceasta înseamnă și service-ul post-vânzare. Compania nu se teme să recunoască erori și să le corecteze chiar și după câțiva ani de la lansarea dispozitivului. De exemplu, dacă se găsește o problemă, compania o remediază și extinde perioada de garanție pentru dispozitivele deja lansate.

A fost cazul unor modele de MacBook Pro lansate în perioada octombrie 2016 – februarie 2018. Proprietarii acestora au remarcat că, după un anumit timp, iluminarea din partea de jos a ecranului începea să funcționeze inegal, creând efectul de “lumină scenică”, iar apoi se defecta complet. Problema a primit numele neoficial de Flexgate. S-a descoperit că problema era din cauza unei deficiențe de design: fâșia ecranului este scurtă și subțire. De fiecare dată când utilizatorii deschideau și închideau laptopul “problema”, fâșia era supusă frecării. În timp, aceasta se uzura și iluminarea înceta să funcționeze deloc.

Apple a recunoscut această problemă și a extins perioada de suport în garanție pentru generațiile de Mac-uri. Proprietarilor care au avut deja reparații pe cheltuiala lor li s-a oferit compensație. Și, bineînțeles, au făcut modificări la aceste generații de laptopuri, schimbând design-ul fâșiei.

De ce apar pete

Petele de pe ecranul Mac apar din cauza loviturilor sau a altor influențe exterioare. Nu este neapărat să scapi laptopul jos. Uneori este suficient să îl puneți într-un rucsac cu obiecte rotunde (chei cu breloc, lichid pentru țigările electronice, mouse) și să apăsați. De exemplu, să vă sprijiniți pe perete sau pe spătarul scaunului.

O altă situație comună este atunci când utilizatorul închide Mac-ul, fără să observe un obiect pe tastatură sau în decalajul dintre tastatură și ecran. Acesta poate fi o pereche de căști, un mouse, un creion – orice. Petele pot apărea, de asemenea, ca rezultat al contactului cu lichidul.

În ambele cazuri, matricea dă greș.

dungi pe ecran

Pixeli defecți  pe MacBook

Acestea sunt unul sau mai multe puncte de pe ecran care redau incorect culoarea. Acestea pot fi albe, negre sau colorate. De obicei, pixelii defecți apar din cauza particulelor mici care ajung între tastatură și ecran. De exemplu, praf sau firimituri mici solide. Când închideți capacul laptopului, aceste particule se încastrază în ecranul Mac și lovesc pixelii. De asemenea, acoperirea oleofobică suferă de la acestea.

Nu este înfricoșător dacă sunt câțiva pixeli stricați. Dar dacă aveți un nou Mac și aceștia apar spontan (nu din cauza contactului cu particule exterioare), atunci poate exista un defect al matricei. În acest caz, trebuie să vă adresați unui Service Centru Apple autorizat pentru înlocuirea în garanție a modulului.

MacBook Pro – dungi pe ecran

Dungile de pe ecranul MacBook apar atunci când sunt deteriorate matricea, fâșia sau cipul video al dispozitivului. Dacă benzile sunt verticale și se distorsionează când se schimbă unghiul de înclinare al capacului, problema ar putea fi în decodorul matricei deteriorat. Acesta este extrem de sensibil la impactul mecanic, chiar dacă este situat sub un strat de sticlă protector sau sub o ramă de aluminiu. Decodorul distribuie semnalul video care vine de la placa de bază la matricea ecranului. Semnalul este transmis printr-o bandă subțire de film: este suficient un ușor impact sau o apăsare în locul în care trece banda pentru a apărea dungi pe ecran.

Defecțiuni similare apar și în cazul în care este deteriorată fâșia principală a matricei. În acest caz apar nu doar dungi verticale pe ecran, ci și orizontale, care se schimbă în funcție de unghiul de înclinare al capacului. Fâșia este situată în partea de jos a ecranului (sub rama). Este ușor să o deteriorați, pur și simplu închizând laptopul cu un obiect blocat în golul dintre tastatură și ecran. De asemenea, banda se poate deteriora din cauza uzurii mecanice.

Încă un motiv pentru apariția dungilor pe ecranul Mac este supraîncălzirea cipului video. Reamintim: dacă nu faceți curățarea preventivă cu înlocuirea pastei termice, eficiența sistemului de răcire scade. În timp, orificiile de ventilare ale laptopului se umplu de praf, ceea ce duce la creșterea temperaturii în interiorul carcasei, încălzind componentele și modificând structura cristalului.

dungi pe ecran

Ce trebuie făcut dacă apar dungi sau pete pe ecranul MacBook

Adresați-vă unui Service Centru pentru a afla cauza exactă a problemei, volumul și costul reparației. De exemplu, nu se poate înlocui fâșia sau decodorul separat: acestea sunt părți integrate ale ecranului. Prin urmare, în caz de defect, se înlocuiește întregul modul: capacul din spate și ecranul. Dacă ecranul nu a fost afectat, puteți să vă descurcați doar cu înlocuirea sticlei. Uneori, reparația poate fi ineficientă. La iSpace vi se va spune sincer despre acest lucru și vi se va da un sfat cu privire la următorii pași.

Cum să evitați neplăcerile?

Folosiți cu atenție Mac-ul: transportați-l într-o husă, nu beți cafea sau alte lichide deasupra lui și nu îl așezați în locuri unde puteți să vă așezați accidental pe dispozitiv. De exemplu, printre pături pe pat. Faceți obiceiul de a verifica MacBook-ul înainte de a închide capacul. Și desigur, nu vă sprijiniți pe spătarul scaunului dacă aveți rucsacul cu laptopul pe spate.

Inginerii iSpace recomandă să nu neglijați “service-ul tehnic” pentru Mac. O dată pe an, duceți-l la întreținere pentru sistemul de răcire: acest procedeu simplu chiar prelungește durata de viață a computerului.

Concluzie: Artefactele pe ecranul Mac sunt o problemă destul de răspândită. Cel mai adesea, acestea apar din cauza acțiunilor neglijente ale utilizatorului. Dar se întâmplă ca motivul să fie o problemă de fabrică. Pentru a identifica cauza exactă, puteți apela la Service Centrul iSpace. Inginerii vor efectua o diagnoză a dispozitivului și vă vor oferi o soluție.

Pentru a lăsa o solicitare de apel sau pentru a lua legătura cu Service Centrul prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, accesați link-ul.

CITIȚI MAI MULTE:

MacBook Air 15 cu M2: Cui i se va potrivi noul produs Apple?

Cu ce este cel mai adesea legată reparația MacBook-ului și cui ar fi mai bine să i se încredințeze?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *