Apple iPhone 13 a fost lansat în 2021, în timp ce Apple iPhone 14 a fost lansat în 2022. Ambele modele sunt destinate utilizării zilnice și, deși nu au diferențe semnificative ca între versiunea “bază” și varianta Pro, există totuși diferențe. Analizăm caracteristicile și decidem dacă merită să plătiți mai mult.

Diferențe în design

La început, despre asemănări. iPhone 13 și iPhone 14 arată similar la exterior. Ambele smartphone-uri au un corp din aluminiu de aviație. Marginile sunt mate și nu adună amprente. Partea din spate este acoperită cu sticlă lucioasă, iar display-ul este protejat de panoul Ceramic Shield, o sticlă ceramică rezistentă care protejează display-ul de deteriorări. Modulul camerei include două lentile plasate în diagonală.

Acum, diferențele. iPhone 13 este disponibil în două dimensiuni: standard (despre care vorbim în această recenzie) și mini. În linia iPhone 14, Apple a renunțat la formatul mini și a lansat variantele standard și Plus. Cu alte cuvinte, dacă doriți un model de bază mai mic, acesta este iPhone 13 mini. Dacă doriți un model de bază, dar cu un ecran mai mare, atunci alegerea este iPhone 14 Plus.

iPhone 13 și iPhone 14

iPhone 14 Plus vs iPhone 14

iPhone 13 și 14 au diferențe minore în amplasarea butoanelor de volum și de pornire: sunt mutate literalmente cu câțiva milimetri. Din acest motiv, husele nu sunt compatibile între ele. Dimensiunile diferă ușor:

  • iPhone 13: 146,7 x 71,5 x 7,65 mm. Greutate – 173 de grame.
  • iPhone 14: 146,7 x 71,5 x 7,80 mm. Greutate – 172 de grame.

De asemenea, diferențe notabile în nuanțele carcasei:

  • Culorile iPhone 13: „Starlight”, „Midnight”, roșu (Product Red), albastru, roz, verde.
  • Culorile iPhone 14: „Starlight”, „Midnight”, roșu (Product Red), albastru deschis, mov, galben.

iPhone 13 și iPhone 14

Paletă de culori iPhone 13 și iPhone 14

Compararea performanțelor iPhone 14 vs 13:

Ambele smartphone-uri sunt echipate cu cipul Apple A15 Bionic cu CPU hexa-core și motor neuronal cu 16 nuclee. Totuși, numărul de nuclee GPU diferă: 4 în iPhone 13 și 5 în iPhone 14. Există, de asemenea, diferențe în memoria RAM: iPhone 13 are 4 GB, în timp ce iPhone 14 are 6 GB. Capacitatea de stocare internă este aceeași: 128, 256 și 512 GB.

Pentru unii, această diferență poate părea esențială, dar pentru majoritatea utilizatorilor, probabil că nu. În teste de performanță, telefoanele inteligente prezintă rezultate similare, iar în utilizarea zilnică nu veți observa o creștere semnificativă în putere. Atât iPhone 13, cât și iPhone 14 rulează rapid, fluent și îndeplinesc cu fulger sarcinile necesare telefoanelor mobile.

iPhone 13 și iPhone 14

Autonomia bateriei

Rezistența bateriei este practic aceeași: 3240 mAh în iPhone 13 și 3279 mAh în iPhone 14. Este suficient pentru o zi întreagă de utilizare activă.

Capacitățile camerei

Ambele smartphone-uri dispun de trei camere: una frontală TrueDepth și două principale – una cu unghi larg și una ultra-wide. Camera principală capturează la rezoluția de 12 MP. Ambele dispozitive suportă stabilizarea optică a imaginii prin deplasarea senzorului, au moduri de fotografiere pe timp de noapte și portret cu 6 efecte, precum și stiluri fotografice.

iPhone 13 și iPhone 14

Acum, diferențele. Camera este motivul pentru care merită să optați pentru iPhone 14. În comparație cu iPhone 13, aceasta dispune de un senzor mai luminos cu pixeli mai mari, de 1,9 μm față de 1,7 μm. Tradus în limbajul comun – fotografiile în condiții de iluminare slabă ies mai bine pe iPhone 14.

Ambele telefoane suportă modul cinematografic, dar în iPhone 14 este disponibil la 4K, 30 fps, în timp ce în iPhone 13 este doar la 1080.

iPhone 13 și iPhone 14

Camera frontală a iPhone 14 suportă focalizarea automată (în iPhone 13 focalizarea este fixă). Această îmbunătățire va plăcea celor care fac des videouri selfie în format „cap vorbitor”. Acum, când veți apropia fața de cameră și o veți îndepărta, imaginea va rămâne clară, iar voi veți fi în focalizare.

De asemenea, iPhone 14 suportă modul Action. Acest mod stabilizează imaginea în timpul înregistrării video din mână sau în mișcare. Tehnologia reduce software-ul tremurul, vibrațiile și mișcările accidentale.

Important: Faptul că iPhone 14 are o cameră mai avansată nu înseamnă că iPhone 13 face poze proaste. Deloc. Ambele modele realizează fotografii și videoclipuri de calitate înaltă și detaliate. Prin urmare, dacă intenționați să utilizați camera pentru a filma conținut de viață cotidian, atunci caracteristicile iPhone 13 ar trebui să fie suficiente. Dar dacă cumpărați un telefon pentru a filma pe TikTok, Reels și alte videoclipuri pentru blog sau cont comercial, atunci este mai bine să alegeți modelul din 2022. În acest caz, costul mai mare al iPhone 14 este justificat. Sau poate ar trebui să vă uitați chiar la modelul „Pro”: în lupta foto „iPhone 14 vs 14 Pro”, câștigă exact flagship-ul.

iPhone 13 și iPhone 14

Poza pe iPhone 13

iPhone 13 și iPhone 14

Poza pe iPhone 14

Display

iPhone 13 și 14 sunt echipate cu un display OLED superb, dar complet identic de 6,1 inci, cu suport HDR10 și o luminozitate maximă de până la 1200 de niți. Au aceeași rezoluție de 2532 x 1170 pixeli, acoperire largă a culorilor P3 și suport pentru TrueTone. Acestea sunt caracteristici excelente pentru un smartphone de bază în 2024.

Alte diferențe ale iPhone 14

Caracteristicile iPhone 14 sunt puțin mai extinse decât cele ale iPhone 13. De exemplu, modelul mai nou suportă comunicații prin satelit. Și chiar și fără GSM și conexiune la internet, poate apela serviciile de urgență. Cu toate acestea, această opțiune nu funcționează încă în toate țările.

De asemenea, iPhone 14 dispune de tehnologia de recunoaștere a accidentelor. În caz de coliziune frontală, laterală, spate sau în cazul răsturnării mașinii pe acoperiș, smartphone-ul poate detecta amenințarea la adresa vieții și poate apela automat serviciile de salvare. Înainte de aceasta, vă acordă 20 de secunde pentru reacție, eliminând astfel posibilitatea unui apel fals.

Încă o diferență a iPhone 14 este suportul pentru eSIM în locul cartelelor SIM obișnuite. Astfel de modele, fără un slot fizic pentru „SIM-uri”, sunt fabricate doar pentru piața din SUA.

iPhone 13 și iPhone 14

Concluzie

Atât iPhone 13, cât și iPhone 14 sunt dispozitive de bază excelente pentru utilizare zilnică: apeluri (inclusiv video), navigare pe internet, captură de fotografii și videoclipuri, jocuri și multe altele. Ambele au un ecran strălucitor și o autonomie remarcabilă. Probabil că majoritatea oamenilor nu vor observa diferența între aceste dispozitive. Cu toate acestea, diferențe există.

iPhone 14 dispune de o cameră mai avansată, +1 nucleu în acceleratoarele video și +2 GB în memoria RAM. De asemenea, modelul suportă comunicațiile prin satelit și funcția de recunoaștere a accidentelor. Pentru unii, aceste caracteristici nu justifică un cost suplimentar. Dar pentru alții, poate fi un motiv să opteze pentru iPhone 14.

Costul iPhone 13 și iPhone 14

Prețul iPhone 13 depinde de capacitatea sa de stocare. În magazinele iSpace, prețul începe de la 14 599 lei pentru modelul cu 128 GB. Prețul pentru iPhone 13 cu 256 GB este de 16 599 lei, iar pentru varianta cu 512 GB este de 20 999 lei.

Costul iPhone 14 este de 16.999 lei pentru modelul cu 128 GB, 18 999 lei pentru varianta cu 256 GB și 23 499 lei pentru cea cu 512 GB.

La iSpace, puteți cumpăra iPhone 13 sau iPhone 14 în rate sau cu ajutorul unui credit. De asemenea, avem programul Trade-in – un sistem prin care puteți schimba dispozitivul vechi cu unul nou, plătind diferența.

Cumpărați online cu livrare în Moldova sau vizitați magazinele noastre:

CITIȚI MAI MULTE:

Care e  mai bun: iOS sau Android? Toate argumentele „pro” și „contra”

iPhone 14 vs iPhone 15: merită schimbarea și care este diferența

iPhone „gri”: merită cumpărat și care ar putea fi capcana?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *