iPhone 14 Pro sau 15 Pro – iPhone 15 Pro au devenit un hit la prezentarea Apple din septembrie. În mod tradițional, au primit multe caracteristici noi și au devenit cele mai avansate smartphone-uri ale mărcii. Dar asta nu înseamnă că iPhone-urile 14 Pro de anul trecut au pierdut brusc poziții. Da, nu mai sunt cele mai recente, dar rămân puternice și actuale. Și, în plus, sunt accesibile ca preț.

Care dintre aceste două iPhone-uri ar trebui să alegeți în 2023? Aflați din recenzia noastră.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

iPhone 14 Pro sau iPhone 15 Pro: diferențe de design

Pentru prima dată în fabricarea smartphone-urilor Apple, a fost folosit titanul – un material extrem de rezistent, care este utilizat în roboții de pe Marte de la NASA. Ramele din aliaj de titan au primit noul iPhone 15 Pro și Pro Max. În schimb, carcasele iPhone-urilor 14 Pro de anul trecut sunt fabricate din oțel chirurgical – un material obișnuit care s-a dovedit a fi excelent.

De asemenea, butonul de comutare a modului silentios este diferit: în iPhone 14 Pro este o basculă standard, iar în iPhone 15 Pro este un buton de acțiune personalizabil. Acestuia îi puteți atribui diferite funcții: modul silențios, deschiderea camerei, activarea lanternei, înregistrarea vocală și altele. Sau puteți crea propriul dvs. set de comenzi: activați VPN, deschideți o aplicație, etc.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

Diagonala display-ului la ambele smartphone-uri este aceeași: 6,1 inci. Dimensiunile sunt, de asemenea, aproape identice.

iPhone 14 Pro: 147,5×71,5×7,85 mm, 206 g:

iPhone 15 Pro: 146,6×70,6×8,25 mm, 187 g:

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

Noua versiune este puțin mai subțire și mai ușoară din punct de vedere al specificațiilor. Dar cum se simte această diferență în realitate – este o chestiune subiectivă. Mai ales dacă purtați telefonul într-o carcasă.

Culorile iPhone 14 Pro și iPhone 15 Pro

În paleta versiunilor Pro de anul trecut, există 4 culori: “mov profund”, “negru cosmic”, auriu și argintiu.

Culorile iPhone 15 Pro sunt altele: “negru titan”, “albastru titan”, “alb titan” și “titan natural” într-o nuanță de gri.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

Ambele modele au nuanțe pastelate pentru carcasă, iar carcasa din spate este acoperit cu sticlă mată.

Specificațiile iPhone 14 Pro și iPhone 15 Pro

Toate caracteristicile de top care fac ca iPhone-ul să fie considerat lider de piață sunt prezente în ambele smartphone-uri:

  • Capacitate de stocare: 128, 256, 512 GB și 1 TB;
  • Always-On Display;
  • Scaner LiDAR;
  • Dynamic Island pe panoul frontal;
  • Display OLED Super Retina XDR1 cu suport pentru ProMotion și o rată de reîmprospătare de până la 120 Hz. Luminozitatea maximă – până la 2000 de niți în aer liber;
  • Baterie puternică: până la 23 de ore de redare;
  • Sticlă rezistentă la lovituri Ceramic Shield;
  • IP68: rezistență la apă până la 6 metri adâncime timp de 30 de minute;
  • Suport pentru MagSafe, 5G și Bluetooth 5.3.

Dar diferențele sunt mult mai interesante. Caracteristicile iPhone 15 Pro în multe privințe depășesc capacitățile predecesorului. Să ne concentrăm pe cele mai importante aspecte.

Cip-uri

iPhone 14 Pro este echipat cu cipul A16 Bionic cu 6 nuclee CPU și 5 GPU. Acest cip a fost inițial dezvoltat cu o performanță suplimentară pentru câțiva ani înainte. Prin urmare, astăzi se descurcă ușor cu aplicații cu resurse ridicate și depășește majoritatea concurenților. Veți putea edita video, procesa fotografii, juca jocuri „grele”, rula zeci de aplicații simultan și comuta instantaneu între ele. Puterea iPhone-ului 14 Pro va fi suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.

În iPhone 15 Pro se află pe cipul A17 Pro – cel mai rapid procesor mobil din lume în acest moment. Are 6 nuclee CPU și 6 GPU (cu 1 mai mult decât predecesorul). Conform afirmațiilor Apple, procesorul central este cu 10% mai rapid, iar cel grafic cu 20%.

iPhone 15 Pro este ideal pentru jocuri. În acest model, Apple a utilizat pentru prima dată accelerarea hardware a urmelor de raze, ceea ce este de patru ori mai rapid decât urmele de raze software (cum este în A16 Bionic). Această funcție se ocupă de grafică netedă și iluminare realistă, reflexii și reflecții în jocuri. În general, va fi pe placul gamerilor. Apropo, acum vor putea juca jocuri de consolă direct pe telefon: Resident Evil Village, Resident Evil 4, DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT și Assassin’s Creed Mirage.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

Camerele

iPhone 14 Pro și 15 Pro sunt echipate cu un sistem profesional de camere cu trei lentile și stabilizare optică a imaginii Sensor Shift (generația 2). În ambele modele, camera ultra-wide capturează la rezoluție de 12 MP, unghiul de vizualizare fiind de 120°. Rezoluția „telefoto” – 12 MP. Există patru opțiuni de zoom optic: .5x, 1x, 2x și 3x.

Diferența principală a noului model este că acesta fotografiază cu camera principală la o rezoluție de 24 MP, în timp ce iPhone 14 Pro – la 12 MP. Este vorba despre modul de bază de fotografiere, în timp ce ambele modele au 48 MP în modul ProRAW. Un alt avantaj al iPhone 15 Pro este capacitatea de a comuta între lentile de 24, 28 și 35 mm. Acestea sunt cele mai populare distanțe focale pentru fotografi.

Pe lângă inovațiile hardware, există și inovații software. Acest lucru este posibil, printre altele, datorită noului cip A17 Pro. Portretele, fotografiile și videoclipurile în modul nocturn sau în condiții de iluminare slabă au devenit mai clare și mai luminoase. De asemenea, camera a învățat să recunoască persoanele aflate în cadru și să comute automat în modul portret. Acest lucru funcționează cu oameni, pisici și câini.

Pe scurt, ambele smartphone-uri au camere excelente. La fotografierea în timpul zilei, nu veți observa, cel mai probabil, nicio diferență pe camera principală. Dar veți observa că calitatea conținutului este mai bună pe iPhone 15 Pro atunci când fotografiați noaptea sau folosind zoom-ul. Cât de importantă este această diferență depinde de fiecare utilizator.

Important: dacă intenționați să achiziționați setul Apple Vision Pro, care pot reda videoclipuri 3D, atunci ar fi mai bine să comandați iPhone 15 Pro: acest model permite înregistrarea de clipuri video spațiale volumetrice. Se așteaptă ca setul să fie lansat la începutul anului 2024.

Conector: Lightning vs USB-C

iPhone 14 Pro are un conector Lightning, în timp ce iPhone 15 Pro are un conector de tip C. Care este mai bun dintre ele? Nu există un răspuns clar. Lightning este un standard închis al Apple. Conectorul este solid, fiabil și se uzează încet. În schimb, USB-C este mai popular în întreaga lume: puteți încărca telefonul cu un cablu de la alt dispozitiv. Nu uitați de viteza de transfer: pentru Type-C, aceasta atinge 10 Gbps.

Cu toate acestea, conectorul va avea puțină influență asupra deciziei de alege un telefon. Puteți comanda un iPhone 14 Pro și, în caz de nevoie, puteți achiziționa un încărcător wireless și puteți uita complet de cabluri pe masă.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

Concluzie

Ambele modele se remarcă prin performanța și funcționalitățile lor de ultimă oră. Deci, oricum nu veți fi dezamăgit de alegerea făcută.

Dacă căutați un smartphone puternic și actual pentru uz zilnic, dar nu vă interesează cele mai noi caracteristici, alegeți iPhone 14 Pro: apariția noului iPhone 15 Pro nu îl face mai puțin bun. Și, datorită actualizărilor regulate ale iOS, acest telefon va funcționa cu software actualizat cel puțin 5 ani.

Dacă preferați dispozitivele de vârf, vă plac jocurile mobile sau cumpărați telefonul pentru fotografierea și filmarea profesională, atunci alegeți noul model. Este cel mai bun dintre cele mai bune pe piața smartphone-urilor. Un procesor extrem de puternic, o cameră de top, un buton de acțiune personalizabil și un conector de tip C universal. Și toate acestea într-o carcasă subțire din titan: prețul iPhone 15 Pro este complet justificat. De altfel, chiar dacă nu sunteți gata să plătiți suma integrală o dată, nu este un motiv să vă abandonați visul: la iSpace puteți cumpăra iPhone 15 Pro în rate.

iPhone 14 Pro sau 15 Pro

iPhone 14 Pro: Preț în 2023

La iSpace, prețul pentru iPhone 14 Pro începe de la 24.399 MDL pentru modelul cu 128 GB de memorie.

iPhone 15 Pro: Preț la revânzătorii oficiali

La iSpace, prețul noului model începe de la 26.999 MDL pentru versiunea cu 128 GB.

Ambele modele sunt disponibile în magazinele noastre.

Cum și de unde să cumpărați un iPhone în rate

La iSpace, precum și pe site-ul ispace.md, puteți cumpăra iPhone 14 Pro sau 15 Pro în rate. Oferim plată în rate pe o perioadă de până la 10 luni și credit pe o perioadă de până la 36 de luni.

CITIȚI MAI MULTE:

Ce este mai bine să cumpărați în 2023: iPhone 12 Pro sau iPhone 13

Care e mai bun: iOS sau Android? Toate argumentele “pro” și “contra”

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *