iPhone 14 Pro a fost lansat în 2022, iar iPhone 15 în septembrie 2023. Desigur, întrebările imediate care apar sunt: există diferențe între modele și pe care este mai bine să îl alegeți – varianta actualizată de bază sau versiunea Pro, dar mai veche? Să comparăm specificațiile pentru a înțelege ce dispozitiv vi se potrivește cel mai bine.

Design

Materialul carcasei iPhone 14 Pro este oțel și sticlă mată. Pe suprafață aproape că nu rămân urme de zgârieturi sau amprente degete. Marginile laterale sunt lucioase, realizate în culoarea predominantă a smartphone-ului. Această prezentare contrastantă arată original și elegant. Elementul final este camera cu trei lentile. iPhone-ul arată rafinat și scump, deși mulți preferă eleganța mai ușoară a versiunii 15. E o chestiune de preferințe.

Carcasa modelului de bază al iPhone-ului 15 din 2023 este fabricată din materiale cu rezistență crescută – titan și aluminiu. Acest aliaj este folosit în industria aerospațială. Pe spatele mat al dispozitivului vedem două lentile de cameră plasate diagonal. Marginile carcasei sunt rotunjite, nu irită sau nu se încrustează în piele. Și mai important, dispozitivul este mai ușor: greutatea iPhone-ului 15 este de 171 g, în timp ce iPhone 14 Pro cântărește 206 g.

iPhone 14 Pro
Pe stânga – iPhone 15, pe dreapta – iPhone 14 Pro

 

Display

Ambele versiuni sunt echipate cu un display OLED cu o luminozitate de 1000 cd/m2 și o diagonală de 6,1 inci. Acest lucru asigură o imagine vibrantă și luminoasă în orice condiții. Dispozitivele vor fi confortabile de utilizat chiar și în lumina soarelui puternică.

Există și câteva diferențe. Pentru aceasta, vom face o comparație: frecvența de actualizare a ecranului în iPhone 14 Pro este de 120 Hz, în timp ce în iPhone 15 este de 60 Hz. Acest indicator arată cât de rapid se schimbă imaginea pe ecran atunci când folosim smartphone-ul. Prin urmare, în iPhone 14 toate mișcările – de la glisare pentru notificări până la derularea meniurilor – vor fi de două ori mai fluide.

Desigur, frecvența de 120 Hz este un aspect foarte important în evoluția ecranelor. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor observă această diferență doar atunci când folosesc două smartphone-uri în același timp.

Încă un aspect care este prezent doar în iPhone 14 Pro este opțiunea Always-On Display. Datorită acesteia, informațiile sunt afișate pe ecran chiar și atunci când acesta se află în modul de repaus. Modelul 15 nu se laudă cu această adăugare: va trebui să activați ecranul pentru a vedea ora.

Cameră

Pentru cei care iubesc să facă poze sau să filmeze, va fi interesant să știe care cameră este mai bună: cea de pe iPhone 15, mai nou, sau cea de pe versiunea 14 Pro. La noul model există două camere: una principală – de 48 MP, și una ultra-wide – de 12 MP. Există și zoom optic dublu.

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro are aceleași caracteristici, dar cu un obiectiv în plus. Aceleași două camere cu parametri identici, plus un teleobiectiv cu opțiune de zoom triplu.

iPhone 14 Pro

La prima vedere, pare că liderul în ceea ce privește camera este evident. Dar întotdeauna mai mult înseamnă mai bine?

De obicei, utilizatorii fac fotografii cu camera principală. Pentru ambele versiuni de smartphone, parametrul acestei camere este același – 48 MP. Acest lucru este suficient pentru a obține fotografii clare și de o calitate excelentă. Diferența constă în faptul că camera iPhone 15 “vede” și capturează mai multe detalii fine, iar tranzițiile de culoare în fotografii sunt mai blânde. În plus, în noul model au fost introduse noi moduri de fotografiere, unul dintre ele fiind modul automat de portret. În schimb, iPhone 14 Pro include formatul de înregistrare video ProRes, care este folosit de către profesioniști.

iPhone 14 Pro

Pozele au fost realizate cu un iPhone 15

Mai există și un alt detaliu interesant. În iPhone 15, puteți ajusta focalizarea pe o fotografie pe care ați făcut-o deja, prin ajustarea adâncimii cadrului și a punctului de focalizare.

iPhone 14 Pro

Performanță

Smartphone-urile sunt foarte similare din acest punct de vedere: ambele folosesc cipul A16 Bionic cu 6 nuclee CPU, o frecvență de 1398 MHz și 6 GB de memorie. Astfel, aplicațiile se lansează rapid, comutarea între ele este instantanee, iar experiența de joc, editare a fotografiilor și a materialelor video este una plăcută. Este o remiză clară în ceea ce privește confortul de utilizare.

Dar senzorul LiDAR, care măsoară distanța până la punctul dorit, este prezent doar în iPhone 14 Pro.

Autonomie

Puterea bateriei în iPhone 14 Pro este de 3200 mAh, în timp ce în iPhone 15 este chiar mai mare – 3349 mAh. Diferența în durata de funcționare a dispozitivelor fără reîncărcare este de aproximativ 1 oră în favoarea modelului mai nou. Pentru o zi de utilizare activă, ambele sunt suficiente.

Alegerea modelului depinde de intensitatea utilizării. Dacă faceți în mod constant fotografii, conduceți un blog sau faceți streaming, o oră suplimentară de funcționare poate fi crucială. Însă pentru mesagerie, rețele sociale, apeluri și fotografii amatoristice, diferența în autonomie nu este esențială.

De asemenea, să notăm că modelul 14 Pro se încarcă mai rapid decât 15, deoarece puterea de încărcare este de 27 în comparație cu 20 de W.

Alte diferențe

Există și o inovație în ceea ce privește porturile. iPhone 15 Pro este echipat cu un port USB Type-C, în timp ce 14 Pro și toate iPhone-urile anterioare folosesc Lightning.

iPhone 14 Pro

Ce oferă acest lucru utilizatorului? Datorită USB-C universal, puteți utiliza același încărcător pentru toate dispozitivele.

Concluzie

Alegerea unui iPhone depinde de preferințele personale ale fiecărui utilizator. Ambele versiuni sunt solicitate și în ambele dispozitive sunt implementate la fel de bine funcții precum Face ID, True Tone, protecție împotriva prafului și apei.

Care este diferența dintre aceste două modele? Frecvența de actualizare a ecranului – 120 Hz și 60 Hz pentru 14 Pro și iPhone 15, respectiv. Camera de pe 14 Pro cedează iPhone-ului 15 în ceea ce privește caracteristicile suplimentare: există un mod automat de portret, posibilitatea de a regla adâncimea de câmp și punctul de focalizare în timpul post-procesării. În schimb, iPhone 14 Pro câștigă la numărul de camere, cu opțiunea de zoom optic triplu și capacitatea de a filma în ProRes.

Bateria este mai puternică în iPhone 15, iar acest smartphone este echipat și cu USB Type-C modern. În schimb, iPhone 14 are funcția Always-On Display și include senzorul LiDAR.

iPhone 14 Pro

Este mai bine să vedeți o dată decât să auziți de o sută de ori. Veniți în magazinele iSpace și testați ambele smartphone-uri. Acestea sunt expuse în mod liber în magazinele noastre. Iar consultanții noștri vă vor ajuta să faceți alegerea finală în funcție de nevoile dvs.

CITIȚI MAI MULTE:

Pregătiți-vă să fiți uimiți: Apple a dezvăluit noul iPhone 15

iPhone 14 vs iPhone 15: merită schimbarea și care este diferența

iPhone 14 Pro vs iPhone 15 Pro: ce să cumpărați în 2023?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *