Fiecare nouă generație de dispozitive Apple devine tot mai perfectă. Tabletele, cu toată compactitatea lor, devin mai performante și mai rezistente. Deci poate, de exemplu, iPad Pro să înlocuiască complet MacBook-ul? Depinde de cerințele și obiceiurile utilizatorului. Pentru unele sarcini, este nevoie de un laptop, în timp ce pentru altele, o tabletă se descurcă perfect. Există multe criterii de comparare, așa că vom restrânge problema la alegerea unui dispozitiv pentru muncă și relaxare. Și vom discuta despre ce este mai bine să cumpărați: MacBook sau iPad.

Checklist pentru alegerea dispozitivului: iPad vs MacBook

Într-un caz, sunt importante performanța și capacitatea de multitasking, în altul – mobilitatea și autonomia, iar în al treilea totul este decis de prezența ecranului tactil și a stiloului.

Compactitate

Chiar și modelele “de calibru mare” MacBook sunt extrem de subțiri, aproape fără greutate, în special în versiunea Air. Este convenabil să le luați la muncă sau la cursuri, și chiar și în călătorii.

Cu toate acestea, iPad-ul este și mai mic și mai ușor, se potrivește chiar și într-o geantă mică. Puteți să-l folosiți în transport, pe o bancă în parc sau chiar în mișcare.

Ce să alegeți? Tabletele compacte sunt pentru cei care preferă mobilitatea atât în muncă, cât și în divertisment (jocuri, video, lectură). MacBook-urile sunt achiziționate fără ezitare de către persoanele pentru care tehnologia este, în primul rând, un instrument pentru sarcini serioase, cum ar fi programarea, grafica, designul și altele.

MacBook sau iPad

 

Autonomia

Timpul de funcționare fără a fi nevoie de încărcare este foarte important pentru cei care sunt adesea în afara biroului. În acest aspect, ambele dispozitive depășesc majoritatea analogilor. Dar totuși, Mac-ul depinde mai puțin de rețeaua electrică decât orice tabletă.

  • Pe MacBook Air 15″ puteți viziona video timp de 18 ore fără încărcare și să navigați pe internet timp de 15 ore.
  • MacBook Pro 14″ nu rămâne în urmă – modelele cu cipuri M1 și M2 permit să vă bucurați de video timp de 17 și 18 ore, respectiv.
  • MacBook Pro 13″ – adevăratul campion, fiind proiectat pentru 20 ore de vizionare a conținutului video și 17 ore de navigare pe web;
  • Doar MacBook Pro 16″ M1 și M2 funcționează cel mai bine în modul de vizionare a video-ului timp de 21 și 22 ore, respectiv.

iPad-urile sunt proiectate pentru un timp mai scurt de funcționare autonomă: 9 ore în timpul convorbirilor și 10 ore pentru redarea audio și video, precum și pentru lucrul în rețea. Acest lucru este suficient pentru majoritatea scenariilor. Dar răspunsul la întrebarea “Ce funcționează mai bine și mai mult fără a fi nevoie de încărcare: MacBook sau iPad?” este evident.

Sistemul de operare și funcționalitățile acestuia

Sistemele de operare macOS pentru laptopuri și iPadOS pentru tablete se apropie unul de celălalt, dar există diferențe între ele.

Sistemul de operare al laptopului are o interfață clasică cu acces la aplicații desktop și fișiere. Aplicațiile folosite frecvent sunt plasate în bara Dock. Puteți găsi și organiza rapid documente (Spotlight, Finder), să creați spații de lucru virtuale (Spaces), să vedeți toate aplicațiile simultan (Mission Control). Totul este organizat clar și fără haos – chiar și în condiții de multitasking. Există și un browser Safari securizat.

iPadOS este mai aproape de iOS – sistemul de operare pentru smartphone-uri. Interfața sa este orientată către controlul tactil – aceasta este principala diferență față de macOS. Sistemul de operare al tabletei vă permite, de asemenea, să așezați aplicații și widgeturi pe ecran așa cum doriți. Există multe funcții utile: “ferestre flotante”, modul “Imagine în imagine” și multe altele. Aici, de asemenea, puteți lucra simultan în diferite aplicații, să gestionați fișierele, să navigați pe internet (există și Safari-ul caracteristic). Atunci când trebuie să transferați o fotografie sau text în altă aplicație, se folosește funcția Drag&Drop.

Cu toate comoditățile, iPad-ul rămâne un dispozitiv portabil pentru sarcini rapide – de bază și de intensitate medie. Laptopul este un instrument de lucru complet, care permite să lucrați la proiecte complexe, uneori cu mai multe în același timp.

Metode de introducere a datelor

În MacBook, pentru introducerea datelor se folosește tastatura încorporată și trackpad-ul, dar nu există un display tactil ca atare. Dezvoltatorii au încercat să compenseze acest lucru prin prezența barei Touch Bar. Aceasta este prezentă pe MacBook Pro 15″, MacBook Pro 13″ din 2016 și pe dispozitivele mai noi. Totuși, nu este un display tactil de la margine la margine, așa cum are iPad-ul.

Ecranul tactil – principalul atu al tabletei. Împreună cu stylusul Apple Pencil, care poate fi sincronizat cu dispozitivul, el extinde limitele posibile. Puteți scrie manual, lua notițe, face desene, schițe. Toate acestea sunt deosebit de valoroase pentru designeri, artiști, ingineri. Este minunat, dar într-o tabletă nu există o tastatură fizică. Cum să scrii un text voluminos? Problema este rezolvată prin împărțirea tastaturii pe ecran în două părți în setări: astfel, iPad-ul poate fi ținut cu două mâini și în același timp să scrieți cu degetele mari. Sau pur și simplu să conectați o husă-tastatură.

MacBook sau iPad

Deci, care este mai convenabil pentru introducerea datelor: iPad cu tastatură sau MacBook? Dacă interfața tactilă este mai importantă și mai necesară pentru dvs. decât tastatura încorporată, alegeți tableta. La ea puteți conecta toate dispozitivele periferice necesare, inclusiv mouse-ul și tastatura. Dacă prioritatea este un computer complet, deoarece doar el poate gestiona sarcinile concrete, atunci, desigur, alegerea se face în favoarea Mac-ului.

Display

Atunci când dimensiunea display-ului este un factor decisiv în muncă, se alege MacBook-ul. MacBook Air se poate mândri cu o diagonală de 13 inci (în majoritatea modelelor). La noul MacBook Air cu cip M3, aceasta este și mai mare – 15 inci. Și MacBook Pro nu are doar display-uri de 15, ci și de 16 inci. Pe ele se pot afișa mai multe ferestre și aplicații, este mai convenabil să scrieți programe, să lucrați cu grafica și video.

Aveți nevoie de un ecran mare, dar și de mobilitate? Compromisul ar fi iPad Pro cu o diagonală de 12,9 inci. Pe de o parte, este portabil, iar pe de altă parte, este suficient de mare pentru video, grafică, lectură.

Pentru cei pentru care doar dimensiunile mici sunt importante, recomandăm să acorde atenție modelelor iPad cu ecrane mici până la 11 inci, inclusiv versiunile mini și Air.

Sarcinile

Este mai convenabil să ascultați muzică, să priviți video de pe tabletă. Mai ales dacă faceți asta în mașină, în avion, la o masă în cafenea sau în pat. Încă un detaliu important: dacă trebuie să descărcați mult conținut, alegeți din modelele cu o capacitate mare de stocare. Sau cumpărați un laptop. Este mai puțin portabil decât iPad-ul, dar dacă spațiul din jur permite, puteți face aceleași lucruri (asculta audio, privi video) pe el. Sunetul la Mac este excelent, iar ecranul și memoria sunt și mai mari.

Puteți citi de pe ambele dispozitive, dar iPad-ul, desigur, este mai convenabil. Același lucru se aplică și pentru navigarea pe internet.

Pentru a scrie volume mari de text, puteți utiliza fie MacBook, fie iPad cu o tastatură conectată.

Programarea poate fi făcută și pe iPad, dacă nu aveți un laptop la îndemână. Cu toate acestea, un Mac cu un ecran mare și o cantitate mare de RAM este mai potrivit pentru aceste scopuri, deoarece este adaptat pentru sarcini “grele”.

Pentru aceleași motive, editarea video este mai bine să o faceți pe laptop, instalând programul Final Cut sau alte programe. Videoclipurile simple pot fi create confortabil pe tabletă, mai ales dacă trebuie să faceți totul rapid și în mișcare. Editorul Luna Fusion vă poate ajuta.

MacBook sau iPad

Care este mai bun pentru grafică: MacBook sau iPad?

Pentru crearea ilustrațiilor, schițelor și desenelor, iPad și iPad Pro sunt ideale. Pentru aceasta, așa cum am spus deja, tableta are un ecran tactil și capacitatea de a lucra împreună cu un stilus. Și mai mult – există programe speciale: Procreate, Paper FiftyThree, Adobe Fresco și altele.

Pentru sarcinile simple, tabletele cu cipuri din seria A sunt potrivite, de exemplu, iPad mini cu GPU cu 4 nuclee pe cipul A15 Bionic. Mai avansat în ceea ce privește multitasking-ul este iPad Air cu cip A14 Bionic, cu un GPU și el cu 4 nuclee. Dacă proiectul este complex, atunci iPad Pro cu un cip performant M și un GPU cu 7 și 8 nuclee se va descurca. “Pro-urile” sunt practic “rivale” pentru laptopuri: ele sunt ușor de folosit în programele de grafică și chiar pentru crearea de modele pentru AR, VR.

Dacă folosiți programe profesionale precum Adobe Illustrator sau Photoshop, instrumentul dvs. este MacBook-ul. Pentru astfel de lucrări, MacBook Pro 16″ și MacBook Pro 14″ puternice sunt ideale. Primul are un GPU cu 16 nuclee, iar al doilea –  32. Ambele permit crearea de grafică pentru jocuri, modele tridimensionale pentru realitatea virtuală.

Ce este mai bine pentru un designer și un artist: iPad Pro sau MacBook? Aveți în vedere specificul proiectelor dvs. și caracteristicile modelelor specifice, deoarece noile produse Apple treptat șterg granițele între PC-uri și dispozitive portabile.

Ce să alegeți: iPad Pro sau MacBook?

iPad-ul este un dispozitiv compact. Tableta poate rezolva multe sarcini fără ajutorul unui laptop. Este convenabil în călătorii, îl puteți lua cu dvs. la o întâlnire de afaceri, o prezentare, într-o călătorie de serviciu. Dispozitivul este confortabil de ținut în mână pentru perioade lungi de timp, nu ocupă mult spațiu într-o geantă. Dacă călătoriți frecvent pentru serviciu sau lucrați în afara oficiului – aceasta este alegerea dvs. Și mai mult, are două opțiuni valoroase – display tactil și sincronizare cu un stilus. Acestea vor fi apreciate de designerii grafici, artiștii digitali și chiar inginerii.

Noile modele de tablete și versiunile Pro au devenit mai multitasking. iPad Pro din 2018 și modelele mai noi pot concura în performanță cu multe calculatoare. Puteți edita video, edita fotografii, crea proiecte de design folosind programe profesionale pe ele. Aceste dispozitive sunt potrivite pentru fotografi care editează materialele filmate în timpul călătoriilor.

MacBook-ul, cu procesoare puternice și software profesional, este destinat pentru lucru staționar în birou sau acasă. Dar, în general, îl puteți folosi în orice loc – chiar și acolo unde nu există acces la priză. Laptopurile se descurcă cu o gamă largă de sarcini complexe, inclusiv programare, modelare 3D, editare foto și editare video.

MacBook sau iPad

Alegeți echipamentele în funcție de condițiile de lucru și sarcinile pe care le efectuați frecvent. Luați în considerare faptul că dispozitivele se completează perfect și sunt compatibile cu alte produse Apple. Puteți să schițați un desen pe iPad și să-l finalizați pe laptop. Sau să scrieți un text pe Mac și să-l editați în timp ce mergeți la o întâlnire pe tabletă. Transmiteți orice conținut de pe MacBook sau iPad pe un ecran mare prin intermediul dispozitivului Apple TV – acest lucru este util pentru prezentări. Pe tabletă puteți duplica ecranul de acasă de pe Mac, să afișați ferestre suplimentare (funcția Sidecar) atunci când nu aveți suficient spațiu pe birou.

Dacă nu sunteți siguri ce să alegeți între iPad și MacBook, veniți la cel mai apropiat magazin iSpace. Consultanții noștri vă vor ajuta să alegeți un dispozitiv Apple pentru orice sarcină. Și veți putea testa modelele care v-au plăcut.

CITIȚI MAI MULTE:

Review MacBook Air M3: merită să faceți upgrade-ul?

Noile MacBook Pro 14 și 16 cu cipuri puternice din seria M3

Top 7 aplicații pentru iPad, de care are nevoie fiecare

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *