MacBook Air de 15 inci nu este potrivit doar pentru sarcini de zi cu zi și vizionare de videoclipuri – deloc. Acum, gama Air reprezintă o concurență demnă pentru modelele Pro, în special când vine vorba de design grafic, editare video, modelare 3D, programare. Să analizăm mai detaliat ce laptop să cumpărați în 2024 dacă lucrați cu conținut vizual și nu numai.

Un display cu adevărat mare

Între display-urile compacte de 13 inci și cele masive de 16 inci a existat întotdeauna un loc vacant, care a fost ocupat acum de MacBook Air de 15 inci. Un adevărat succes atunci când trebuie să afișați simultan mai multe documente sau aplicații pe ecran. Nu trebuie să micșorați dimensiunile originale și să vă străduiți să distingeți detalii mici, cum ar fi într-o foaie Excel.

Cu cât este mai mare display-ul față de analogul de 13 inci? Cu 1,1 milioane de pixeli. Diferența este simțită nu doar pe hârtie. Un bonus plăcut al acestui laptop pentru lucru este că puteți conecta ușor un ecran suplimentar la Mac (cu cip M2) sau chiar două (cu M3).

pentru lucru

MacBook Air impresionează nu doar prin dimensiuni. Acesta este cu adevărat un laptop excelent pentru orice utilizator, dar în special pentru designeri sau artiști:

  • Claritatea imaginii: rezoluție de 2880×1864 dpi și densitate de 224 ppi.
  • Reproducerea realistă a culorilor: gamă de culori P3 cu un miliard de nuanțe.
  • Saturația și contrastul imaginii chiar și în exterior: luminozitate de 500 nits.
  • O atenție delicată pentru sănătatea utilizatorului: True Tone ajustează temperatura ecranului în funcție de iluminare.
  • Scorul lin al ecranului: frecvență de actualizare a imaginii de 60 Hz.

Aceste caracteristici sunt suficiente pentru a satisface nevoile utilizatorilor în ceea ce privește o imagine frumoasă și bogată. Aceste beneficii ale display-ulu vor fi pe deplin apreciate de cei care lucrează profesional cu grafica: fotografi, designeri grafici, artiști.

Wi-Fi rapid și stabil

Routerul este important, dar dispozitivul receptor este la fel de semnificativ atunci când vorbim despre o conexiune de calitate și stabilă. Prin urmare, versiunea actualizată a Wi-Fi-ului este un avantaj real. MacBook Air de 15 inci cu cipul M2 suportă protocolul 6, iar cu cipul M3 – 6E. Pentru a ilustra, să comparăm diferite tipuri de conexiuni: versiunea 6 funcționează la o viteză de 9,6 Gb/s, în timp ce 6E – la 10,8 Gb/s.

Această diferență este mai ales sesizabilă atunci când încărcați date în cloud, faceți streaming, transferați gigabyte de date. De asemenea, este utilă dacă utilizați MacBook-ul pentru lucrul în timpul videoconferințelor, webinarelor sau a atelierelor.

Acest standard de conexiune este bun pentru că viteza nu scade chiar dacă sunt conectate la router mai multe dispozitive. Detaliul este că 6E tocmai a apărut pe piață. Pentru a-l susține, sunt necesari rutere corespunzătoare, dar acestea sunt încă puține. Dar viitorul este aproape.

Viteză, performanță, putere – de unde provin?

Dacă comparăm MacBook Air de 15 inci cu PC-urile desktop, acesta funcționează la fel de bine ca modelele de putere medie. Și chiar dacă versiunea Pro rămâne lider în grafică, laptopul “aerian” are tot ce este necesar pentru lucru cu video, grafică, fotografie, programare fără dificultăți. De unde provin aceste capacități ale celui mai subțire laptop din lume?

Procesoare

Să începem cu arhitectura actualizată a laptopului și cu procesoarele pe care le-au primit modelele cu cipuri M2 și M3. Acestea au aceleași CPU-uri octa-core, fiecare având patru nuclee productive și patru nuclee de economisire a energiei. GPU-ul are 10 nuclee.

Puterea procesorului îl plasează pe M3 puțin în față, deoarece viteza sa a crescut cu 15%, iar performanța cu 20% în comparație cu modelul cu cip M2. Faptul că nucleele au aceeași configurație nu anulează concluzia evidentă: M3 depășește M2 în ceea ce privește frecvența de lucru și viteza.

pentru lucru

Memorie RAM

În acest caz, soluțiile pentru ambele dispozitive MacBook Air de 15 inci vor fi similare: 8, 16 sau 24 GB. Adăugăm la aceasta o bandă de trecere înaltă de 100 GB/s, astfel încât să puteți rula diferite aplicații simultan și aproape instantaneu.

Stocare

Pentru a accelera toate procesele, inclusiv copierea, citirea, încărcarea și descărcarea, laptopurile au primit un SSD de 256 GB, 512 GB, 1 sau 2 TB. Puteți alege ce doriți.

Dar chiar și aici există o diferență. La modelul cu cip M3, pentru fiecare 128 GB există un cip, în timp ce în modelul M2 un astfel de cip există pentru fiecare 256 GB. Pentru unii, acest lucru poate fi esențial, deși majoritatea utilizatorilor probabil că nu vor observa diferența în sarcinile de zi cu zi.

Beneficiile cipului M3

Designerii, artiștii, gamerii – toți vor aprecia caracteristicile pe care dezvoltatorii le-au oferit MacBook Air de 15 inci cu cipul M3. Pentru a obține iluminare naturală și capacitatea de a crea forme geometrice complexe, sistemul include Hardware-accelerated ray tracing (tracing de raze cu accelerare hardware), Mesh Shading (umbrare a plasei). Dynamic Caching (cache dinamic) ajută, de asemenea, la utilizarea eficientă a capacităților de memorie RAM.

De asemenea, trebuie menționat că puterea de calcul a laptopului a crescut cu 5 miliarde de tranzistoare (până la 25 miliarde). De aici – viteza excepțională.

Inteligență artificială

MacBook Air de 15 inci cu cipul M3 nu este numit degeaba cel mai bun laptop de consum pentru lucru cu AI. Procesorul neural de 16 nuclee Neural Engine ajută la procesarea automată a fotografiilor în Pixelmator Pro, a videoclipurilor – în Final Cut Pro X, și asta nu este tot.

Ce obțineți în final?

Performanța MacBook Air de 15 inci cu oricare dintre cipuri va impresiona orice specialist. Dar modelul cu M3 are caracteristici suplimentare, datorită cărora lucrul cu grafică 3D și alte sarcini vizuale devine mai ușor. În final, MacBook-ul pentru programatori, web designeri, modelatori 3D și orice creator de conținut va deveni un partener potrivit.

Comunicare fără limite și sunet excelent

Majoritatea ultrabook-urilor nu pot oferi un sunet bun în timpul convorbirilor video. Prin urmare, proprietarul lor trebuie să ridice vocea, să repete. Totul din cauza lipsei unui microfon profesional. Cu Mac lucrurile stau altfel. Trei microfoane profesionale permit obținerea unui sunet curat, puternic, clar și spațios. Un algoritm special de formare a fasciculelor asigură o transmitere naturală a vocii.

În ceea ce privește camera, avem o rezoluție de 1080 de pixeli, astfel încât chiar și în condiții de iluminare slabă, imaginea să fie de înaltă calitate. Acesta este un cu totul nou nivel de comunicare prin FaceTime, Skype, Teams, Zoom, Telegram. Nu este nevoie să purtați căști sau să căutați un loc cu iluminare bună: puteți organiza videoconferințe absolut peste tot.

pentru lucru

Sunetul spațios oferă o plăcere aparte. În locul celor patru difuzoare standard, laptopul folosește șase, astfel încât frecvențele joase și medii sunt mai profunde. Acolo unde majoritatea dispozitivelor vor începe să scârțâie și să chicotească la volum maxim, Mac-ul va oferi un sunet curat și bogat. Veți putea nu doar să comunicați confortabil sau să vizionați filme, ci și să susțineți prezentări, conferințe. În ceea ce privește vizionarea de filme, Spatial Audio cu Dolby Atmos oferă o imersiune completă.

Aceste avantaje vor fi înțelese și apreciate de fiecare utilizator. Dar cipul M3 are caracteristici unice în ceea ce privește sunetul: anularea zgomotului și efectul de prezență. În ceea ce privește capacitățile difuzoarelor și a camerei laptopurilor, ambele modele sunt adevărate campioane.

Locul de muncă acolo unde este laptopul dvs.

Dacă obiectivul este un instrument portabil care să fie un ajutor în călătorii de afaceri sau în organizarea lucrului freelance, MacBook Air de 15 inci se potrivește perfect.

Display-ul de 15 inci nu a împiedicat dezvoltatorii să creeze un laptop ușor (doar 1,51 kg) și subțire (1,15 cm), puțin mai mare decât o coală A4 (23,76 pe 34,04 cm). Cu toate că are dimensiuni modeste, în interiorul dispozitivului se ascunde o baterie puternică, care oferă 15 ore de navigare pe web și 18 ore de vizionare a videoclipurilor fără a avea nevoie de încărcare. Desigur, dacă alegeți un laptop pentru lucru, probabil că nu se va limita la navigare pe web sau vizionare de videoclipuri. Cu toate acestea, chiar și atunci când rezolvați sarcini serioase, autonomia va rămâne mai mare decât cea a majorității concurenților.

Când fiecare detaliu contează

Apple știe să pună preț pe detalii:

  • Magic Keyboard – o tastatură de tip foarfece, cu taste care funcționează fără zgomot, iar iluminarea se activează automat când se întunecă.
  • Trackpad-ul Force Touch încântă prin dimensiuni și sensibilitate: recunoaște bine gesturile, presiunea aplicată și înlocuiește complet mouse-ul de computer.
  • Scannerul Touch ID este responsabil pentru deblocarea Mac-ului cu amprenta degetului. De asemenea, asigură o autorizare rapidă și sigură, lansarea aplicațiilor și cumpărăturile prin Apple Pay.
  • Conectorii Thunderbolt/USB 4 pentru conectarea unui (M2) sau a două (M3) cu monitoare externe, precum și un port pentru căști (3,5 mm).
  • MagSafe 3 – un încărcător care se conectează la Mac cu ajutorul magnetilor. Este comod, sigur și puteți conecta un dispozitiv suplimentar în portul eliberat.
  • Senzorul de lumină reglează automat luminozitatea ecranului și a tastaturii în funcție de intensitatea luminii din cameră.
  • Răcire fără ventilatoare – laptopul funcționează fără zgomot și nu se supraîncălzește chiar și în timpul utilizării intensive.

pentru lucru

Designul laptopurilor este același, cu excepția culorii Midnight în versiunea cu cip M3: are un strat de anodizare. Acest lucru va reduce semnificativ amprentele degetelor pe carcasă.

Pentru cine va deveni MacBook Air de 15 inch un ajutor ideal?

Fără îndoială – pentru oricine. Dar există o serie de sarcini profesionale cu care laptopul se va descurca virtuoz.

Pentru înregistrări audio

Este plăcut să creezi podcast-uri și să montezi piese audio când display-ul este mare și puteți vedea totul, inclusiv plug-in-urile. Prin urmare, aici ecranul de 15 inci va fi foarte util. Adăugați la aceasta capacitățile unice de sunet: microfoane profesionale (și în M3, cu opțiunea de anulare a zgomotului), șase difuzoare, sistem audio actualizat.

Pentru programare

De ce este bun MacBook-ul pentru lucru unui programator? Cu un procesor puternic, o cantitate mare de memorie RAM și un display mare. Este mai confortabil să scrii cod pe un ecran de 15 inci, deoarece încap cu 25% mai multe linii decât pe un ecran de 13 inci. Și, de asemenea, cu o autonomie lungă a bateriei. Dacă combinăm aceste factori, obținem unul dintre cele mai bune laptopuri pentru programare în 2024.

Pentru montaj video

Există suficiente resurse pentru un videoblogger exigent. Puteți crea clipuri în rezoluție 4K și computerul nu va încetini în timpul lucrului. Iar cel mai recent codec AV1, împreună cu ProRes, sunt perfecte pentru montajul video în Final Cut Pro.

Pentru design de orice fel

Un laptop pentru web designeri sau modelatori 3D va fi un adevărat ajutor. Are un procesor puternic, memorie RAM rapidă și un spațiu de stocare generos. Software-ul profesional pentru crearea de grafică sau imagini va rula cu maximă viteză și performanță. Ambele dispozitive cu cipuri M2 și M3 sunt bune atunci când vine vorba de imagini complexe sau volumetrice, dar M3 oferă puțin mai multe posibilități.

Pentru lucrul în Photoshop

De ce va fi versiunea de 15 inci prioritară pentru un fotograf? În primul rând, ei vor aprecia viteza mare, care le permite să mute rapid fotografii grele pe computer, să le proceseze și să le încarce în cloud. Și în al doilea rând, calitatea afișării conținutului pe display: un miliard de nuanțe, o rezoluție excelentă și o diagonală mare. Toate acestea, împreună cu un spațiu de stocare generos și mobilitatea, permit să lucrezi în orice condiții.

pentru lucru

MacBook Air 15″: soluția ușoară pentru sarcini complexe

Atunci când apare întrebarea despre ce laptop să cumperi pentru lucru, versiunile Pro sunt primele care vin în minte. Cu toate acestea, echilibrul de putere se schimbă. MacBook Air 15″ îmbunătățite au demonstrat deja că se descurcă excelent cu sarcinile din domeniul designului, editării foto, montajului video, creării de conținut și streaming-ului. Cu ajutorul dispozitivului ultra-subțire și durabil, puteți organiza ușor un loc de muncă acolo unde nu există un birou și o priză de curent, fără a vă confrunta cu limite tehnice.

Ambele modele sunt bune laptopuri pentru studiu și jocuri, precum și pentru ceva mai creativ. De aceea, MacBook Air 15″ este alegerea studenților, artiștilor, freelancerilor, fotografilor și bloggerilor: toți cei care au nevoie să se miște mult și să își ducă laptopul cu ei pentru lucru. Cu toate acestea, pentru lucrul cu vizualul și modelarea tridimensională, modelul cu cip M3 rămâne în frunte.

Este destul de clar de ce MacBook Air 15 cu cipuri M2 și M3 ocupă primele poziții în diversele clasamente. Și pentru a vă convinge de aceasta în practică, veniți și testați laptopurile la iSpace. Vă vom ghida cum să alegeți dispozitivul în funcție de nevoile dumneavoastră.

CITIȚI MAI MULTE:

Review MacBook Air M3: merită să faceți upgrade-ul?

MacBook Air pe M2 sau M3? Analizăm modelele celui mai bun laptop

Cum se întreține corect un Mac, iPad și iPhone?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *