Prezentarea noutăților anului 2023 – Un scurt rezumat al principalelor caracteristici noi și funcții cheie ale sistemelor de operare.

Prezentarea noutăților anului 2023

Pe 5 iunie, Apple a surprins toată lumea. În cadrul conferinței anuale WWDC, compania a prezentat noi produse și update-uri cheie ale sistemelor de operare. Și într-adevăr, sunt multe de văzut!

Prezentarea noutăților anului 2023 – MacBook Air de 13 și 15 inchi.

Dispozitivul este un upgrade al modelului de anul trecut. Carcasa din aluminiu a rămas neschimbată în ceea ce privește designul. Grosimea este de numai 11,5 mm, iar greutatea de 1,5 kg. Cu toate acestea, inovația se remarcă imediat prin dimensiunea sa: acum MacBook Air are diagonală de 15 inci. Ceea ce îl face cel mai subțire notebook de 15 inci din lume!

Specificațiile tehnice pentru MacBook Air 13/15 rămân neschimbate. Dispune de același ecran IPS care oferă în continuare o luminozitate maximă de până la 500 nits și acceptă afișarea a 1 miliard de culori. Testat în timp, este utilizat puternicul procesor Apple M2, cu până la 24 GB de RAM și până la 2 TB de capacitate memoriei. De asemenea, oferă până la 18 ore de autonomie a bateriei.

Singura diferență între modelele MacBook Air 2023 de 13 inci și de 15 inci este că cel din urmă are șase difuzoare în interior – cu două în plus. Acest lucru îi permite ultrabook-ului de 15 inci să producă un sunet spațial: în timp ce vizionați un film sau ascultați muzică, puteți să aveți impresia că vă aflați la cinema sau la un concert.

Cei care apreciază MacBook Air pentru ușurința sa, dar care își doreau și un ecran mai mare, precum cel al modelului Pro, primesc în sfârșit ceea la ce au visat. Acesta va fi disponibil în culorile “argint”, “cosmos gri”, “stea strălucitoare” și “noapte întunecată”.

Prezentarea noutăților anului 2023

Mac Pro cu cip M2 Ultra

Apple a prezentat, de asemenea, un model modernizat de computer pentru profesioniști. Acesta a fost ultimul Mac care funcționează cu un procesor Intel. A primit procesorul M2 Ultra, care oferă mai multă performanță decât orice alt computer Apple. Cea mai bună soluție pentru cei care au cerințe specifice de performanță – cum ar fi realizarea de grafice 3D complexe. 

 M2 Ultra vine cu șase sloturi PCI de a patra generație și opt porturi Thunderbolt 4. În interior se află un procesor cu 24 de nuclee, dar numărul de nuclee GPU poate fi mărit la 76. Computerul suportă până la 6 monitoare Pro Display XDR, Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. De asemenea, sunt disponibili 3 conectori USB-A și 2 porturi HDMI. Cu compatibilitate pentru rezoluție 8K și rată de reîmprospătare de până la 240Hz, 2 intrări Ethernet și o conexiune pentru căști.

Arată și el foarte spectaculos – în esență, este o stație de lucru portabilă. Mac Pro și-a păstrat rama din oțel inoxidabil și carcasa din aluminiu detașabilă. Este incredibil de durabil, rezistent și compact. Iar, datorită consumului eficient de energie și a sistemului de răcire îmbunătățit, funcționează și mai silențios și se răcorește și mai repede, astfel încât îl puteți folosi cu mai mult confort în condiții de utilizare intensă.

Prezentarea noutăților anului 2023

Mac Studio cu cip M2 Max și M2 Ultra

Prezentarea noutăților anului 2023 – Aceasta este deja a doua generație a stațiilor de lucru Apple, care este de două ori mai puternică decât predecesoarea. Diferite configurații vor funcționa pe cipurile M2 Max sau M2 Ultra. Cel de-al doilea, apropo, a devenit cel mai puternic cip de proiectare proprie: 24 de nuclee CPU și 76 nuclee grafice. Acesta este realizat pe un proces de 5 nm și suportă până la 192 GB de memorie RAM.

Cu toate acestea, orice configurație de Mac Studio va fi un mare pas important pentru cei care fac o tranziție de la computere mai vechi.

  • Mac Studio funcționează de până la șase ori mai rapid decât cel mai puternic iMac de 27 de inchi cu procesor Intel.
  • HDMI cu lățime de bandă înaltă. Oferă o rezoluție de până la 8K și o rată de cadre de 240 Hz.
  • Suportă până la 6 Pro Display XDR (cu M2 Ultra).
  • Bluetooth 5.3 și Wi-Fi 6E: viteză de transfer de două ori mai mare decât la generația anterioară.
  • În partea din spate, patru porturi Thunderbolt 4, un port Ethernet 10 Gbps, un port HDMI îmbunătățit și două porturi USB-A.
  • Pe partea frontală se află două porturi USB-C și un slot pentru card SD pentru a importa cu ușurință fotografii și clipuri video.

Mac Studio este un centru compact de productivitate pentru profesioniști.

macOS Sonoma cu widget-uri pe desktop

Sonoma este un oraș californian situat în apropiere de zona golfului San Francisco. În mod tradițional, Apple numește macOS în corespundere cu locurile din statul său natal, California – acolo se află sediul central al companiei.

Principala inovație a versiunii noi a sistemului de operare sunt widget-urile interactive care vor putea fi plasate pe desktop. Acestea se vor putea adapta la wallpaper și vor fi reduse pentru a nu distrage atenția utilizatorului de la munca acestuia. De asemenea, widget-urile vor putea fi transferate de pe iPhone și cu ajutorul acestora se vor putea gestiona dispozitivele din apropiere. Reiterăm că la momentul actual, widget-urile se află în centrul de notificări și pot fi deschise cu o glisare.

Prezentarea noutăților anului 2023 

  • macOS Sonoma va deveni o platformă de gaming. Apple va îmbunătăți compatibilitatea sistemului de operare cu gamepad-urile Xbox și PlayStation, iar sunetul va fi transmis fără întârziere către AirPods.
  • Va fi disponibil un mod special pentru jocuri care va optimiza CPU și GPU și va dezactiva temporar notificările.
  • Vor fi adăugate funcții suplimentare pentru videoconferințe. Va fi posibil să înlocuiți fundalul din spatele dvs. cu conținut de pe Mac și să activați reacții prin gesturi.
  • Browserul Safari integrat va fi și mai rapid și mai sigur pentru datele utilizatorului.

Lansarea oficială MacOS este programată pentru toamna anului 2023.

iOS 17 cu noi funcții, mod și aplicație Journal

Se pare că, în nouă versiune a sistemului de operare iPhone, compania se va concentra pe noi caracteristici pentru aplicațiile de bază. Prezentarea noutăților anului 2023:  

  • Fiecare contact va putea primi o fotografie personalizabilă. Aceasta va fi afișată complet pe ecran în timpul apelului.
  • Va fi posibil adăugarea unui comentariu la apel. Mesajul va fi afișat pe ecranul interlocutorului în timp real.
  • Veți putea crea stickere animate, precum și stickere proprii din fotografii și videoclipuri.
  • Va exista suport pentru apelurile Face Time pe Apple TV, iar mesajele audio vor fi adăugate chiar în aplicație.
  • Vor putea fi adăugate filtre în timpul căutării mesajelor.
  • Va fi adăugată transcrierea în text a mesajelor vocale.
  • Dacă veți transmite locația într-un mesaj, aceasta se va modifica în timp real.
  • Un nou mod StandBy, care vă va permite să folosiți iPhone-ul în poziție orizontală ca ceas de noapte. De asemenea, veți putea afișa fotografii, oră, harta, playerul sau alte widget-uri.Prezentarea noutăților anului 2023
  • Va apărea funcția Check In. Aceasta va notifica automat familia sau prietenii că utilizatorul a ajuns la o destinație – de exemplu, acasă. 
  • AirDrop va avea o funcție NameDrop pentru împărtășirea contactelor. Pentru a distribui un număr, va fi suficient doar să țineți smartphone-urile aproape unul de celălalt.
  • Apple Maps va putea fi utilizată fără o conexiune la internet.
  • Siri actualizată: acum nu va mai fi nevoie să spuneți “Hey Siri”, ci doar “Siri”.
  • O atenție specială merită aplicația Journal, care va fi disponibilă spre sfârșitul anului 2023. Este un jurnal personal electronic cu fotografii, videoclipuri și audio. Sistemul vă va sugera momente pe care le puteți salva – de exemplu, atunci când călătoriți. De asemenea, veți putea atașa date despre activitate, muzică, un punct pe hartă. Pe scurt, toate detaliile care vă vor ajuta să surprindeți zilele speciale. Și pentru a vă asigura că nu veți uita să țineți jurnalul, există opțiunea de a adăuga reminder-uri. Se așteaptă ca iOS 17 va fi lansat în această toamnă. Versiunea va fi compatibilă începând de la iPhone XS și celelalte modelele mai noi.

iPadOS 17 cu ecran de blocare personalizat

Prezentarea noutăților anului 2023 – Noua versiune de iPadOS a fost așteptată cu nerăbdare de toți deținătorii tabletelor Apple. Una dintre principalele inovații este apariția widget-urilor interactive. Datorită acestora, utilizatorii vor putea să organizeze frumos desktop-ul și să urmărească vremea, ora sau evenimentele viitoare în timp real. Widget-urile vor fi plasate în partea stângă a ecranului. Fonturile, culorile și wallpaper-ul live vor putea fi acum personalizate, la fel ca în cazul iOS. Doar că spațiul pentru toate acestea este semnificativ mai mult decât pe iPhone.

Noul iPadOS 17 introduce aplicația “Sănătate”. Designul și funcționalitatea vor părea, desigur, familiare, dar a fost produsă optimizarea pentru ecranul mai mare. iPad-ul vă permite acum să urmăriți somnul, alimentația, simptomele afecțiunilor, să creați remindere pentru medicamente și multe altele.

Prezentarea noutăților anului 2023

Ceea ce este foarte impresionant – că sistemul acceptă acum fișiere PDF. Anterior, trebuia să descărcați aplicații terțe pentru a citi și edita fișiere în acest format. Le puteți vizualiza și edita împreună cu alți utilizatori, ceea ce ne amintește de aplicația Freeform, anunțată la sfârșitul anului trecut. 

 Apropo, Freeform are noi instrumente de editare, iar iMessage are stickere live. Funcția multitasking în Stage Manager a fost îmbunătățită cu ferestre redimensionabile, iar AirDrop s-a învățat să nu întrerupă transferul datelor chiar și atunci când distanța dintre dispozitive crește. Datorită acestor îmbunătățiri, utilizarea iPad devine și mai plăcută. 

Lansarea WatchOS 10 este programat pentru septembrie 2023.

WatchOS 10 cu o nouă interfață

Prezentarea noutăților anului 2023 – Nouă versiune de operare pentru Apple Watch a devenit aniversară și este mult mai interesantă acum. Interfața și caracteristicile sistemului au fost reproiectate în mod semnificativ. WatchOS 10 a introdus widgeturi și a avut loc regândirea completă a aplicațiilor principale. Acest lucru face să te simți ca și cum ai purta un iPhone la încheietura mâinii.

 Widgeturile acum dispun de un meniu care poate fi accesat prin glisarea rotiței Digital Crown. Acest lucru înseamnă că nu se suprapun cu cadranul, pe care utilizatorii îl folosesc adesea pentru fotografiile celor dragi. Apropo, cadranele au primit, de asemenea, un update tradițional: există mai multe culori pentru cele existente, plus unul nou cu Snoopy. Mickey Mouse are un rival!

Prezentarea noutăților anului 2023

Dezvoltatorii au adăugat un mod special în aplicația “Workout”. Senzorii externi sunt conectați prin Bluetooth și permit o detectare mai precisă a zonelor de puls. Rezultatele activității pot fi afișate pe iPhone în modul Live Activities. 

 De asemenea, ceasul inteligent vă va monitoriza starea de spirit prin creând notițe în agendă zilnică. Acest lucru este deosebit de relevant pentru utilizatorii care vizitează un psiholog și înregistrează schimbările în starea lor emoțională.

Lansarea WatchOS 10 va avea loc în septembrie 2023.

Apple Vision Pro

Vedeta conferinței a fost Apple Vision Pro. Este primul set AR/VR al companiei care este controlat în totalitate de ochi, mâini și voce. Potrivit lui Tim Cook, dispozitivul deschide o nouă eră – era computerului spațial.

  • Apple Vision Pro poate să treacă de la realitatea augmentată la cea virtuală, suportă video 3D și nu limitează conținutul pe care îl vizualizați. De exemplu, puteți “trage” anumite obiecte în lumea reală, puteți prin gesturi să deschideți browser-ul și să vizualizați conținutul chiar în fața ochilor și să transferați imaginea de pe ecranul Mac-ului pe dispozitivul. Pentru aceasta, trebuie doar să vă apropiați de computerul dumneavoastră.
  • Elementul central al Apple Vision Pro este un mod nou și intuitiv de a interacționa cu interfața 3D. Nu mai există controllere, telecomenzi sau mouse-uri: tot ceea ce faci se face cu ajutorul ochilor, al gesturilor și prin voce. Cursorul este privirea dumneavoastră: acolo unde vă uitați, acolo se duce.

  • La partea exterioară, dispozitivul arată ca o pereche de ochelari de schi cu lentile transparente. Dar nu este chiar atât de simplu. Apple Vision Pro îți mapează fața și nu ochii tăi sunt cei pe care îi văd cei din exterior, ci o reprezentare grafică a modelului tău! Pare foarte puternic. Apropo, atunci când utilizatorul se află în realitatea virtuală, ecranul devine opacizat.
  • Apple Vision Pro are două ecrane microOLED 4K cu o rezoluție combinată de 23 de megapixeli. Audio este gestionat de două difuzoare cu suport audio spațial. Între ochi și sticla rotunjită a dispozitivului sunt ascunse două cipuri, M2 și R1. Cel de-al doilea procesează datele provenite de la camere, senzori și microfoane. Există, de asemenea, o cameră foto, un buton pentru fotografii și o rotiță Digital Crown (ca la Apple Watch).
  • Pentru a vă conecta la Apple Vision Pro, va trebui să folosiți Optic ID – este echivalentul lui Face ID, doar că autentificarea nu se face după față, ci după retină.

Prezentarea noutăților anului 2023 – Aparent, viitorul a sosit într-adevăr!

Alte inovații Apple pentru “fiecare zi” includ – Modul Adaptive Audio. Acesta va ajusta transparența și reducerea zgomotului în funcție de mediul înconjurător. Citiți mai multe despre toate caracteristicile pe ispace.md.

 

 

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *