Noul iPhone 15, lansat în toamna anului 2023, a devenit primul smartphone Apple cu un conector USB–C. Printre experți și simpli fani ai mărcii, au apărut imediat dezbateri: ce se întâmplă dacă pentru a încărca dispozitivul se utilizează un cablu USB–C non-original, de la dispozitive Android?

Care este subiectul disputelor?

Puțină istorie. Până nu demult, iPhone-ul era livrat cu un cablu Lightning-USB. Apple recomanda a încărca telefoanele din gama iPhone 14 și ulterioare cu acest cablu. Spre deosebire de alternativele chinezești mai ieftine, cablul original conținea cipuri care protejau dispozitivul de fluctuațiile de tensiune electrică.

Accesoriile certificate cu eticheta MFi sunt, de asemenea, sigure pentru utilizare. MFi – Made For iPod, iPhone și iPad – este un program de certificare lansat de Apple în 2005. Participanții au licență de la companie și produc produse care respectă standardele înalte ale acestui program. Astfel de cabluri vor funcționa corect cu dispozitivele Apple.

Acum, la esență. În cea mai nouă linie iPhone 15, inginerii Apple au înlocuit portul Lightning-USB cu USB-C mai comun. În noile cabluri, cipurile folosite în Lightning-USB lipsesc. Și aici utilizatorii s-au confruntat cu o dilemă: pot folosi cablurile USB-C existente acasă de la dispozitive Android pentru a încărca iPhone 15 și pentru transferul de date? Totul este posibil: cablul original se poate pierde sau se poate defecta din cauza utilizării neglijente.

încărca

Ce spune însăși Apple?

Îndoiala utilizatorilor este înțeleasă. Pe de o parte, vânzătorii afirmă că în iPhone 15, la Type-C, distanța dintre contacte este mai mică decât în smartphone-urile Android – iar acest lucru ar putea duce la supraîncălzirea dispozitivului. Pe de altă parte, experiența personală a utilizatorilor care îndrăzneț încearcă a încărca iPhone-urile și iPad-urile chiar și cu un cablu de la controllerul DualSense – și totul e în regulă. Pe cine să credem?

Nu vom construi teorii ale conspirației. Să ne întoarcem la documentul de pe site-ul apple.com. Fără îndoială, suportul oficial Apple recomandă utilizarea cablurilor de marcă, dar în document nu există niciun cuvânt despre interzicerea încărcătorilor de la terți pentru iPhone 15.

Publicația online de autoritate Arstechnica, specializată în analiza expertă a tendințelor tehnologice, confirmă această informație. Apple nu a limitat într-adevăr posibilitățile interfetei USB-C pentru cabluri neoriginale. Noile iPhone 15 sunt complet compatibile cu orice cablu Type-C.

De asemenea, pentru a încărca rapid toate modelele iPhone 15, adaptorul trebuie să aibă o putere de cel puțin 18 W și să susțină protocolul Power Delivery (PD). Pentru transferul rapid de date la o viteză de până la 10 Gbps, suportat momentan doar de iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max, cablul trebuie să corespundă standardului USB 3 și mai sus.

încărca

Selecție a celor mai bune cabluri USB-C pentru iPhone 15

Se pare că principala regulă este să respectați un singur principiu simplu: să nu cumpărați cabluri de calitate joasă și să vă încărcați dispozitivul cu ele. Singura lor avantaj – prețul scăzut – poate aduce mari probleme: smartphone-ul poate funcționa necorespunzător, bateria poate fi deteriorată, dispozitivul se poate defecta sau, chiar, să producă daune ireversibile sănătății.

Problema este că, vizual, aproape niciodată nu poți determina fiabilitatea cablului. Prin urmare, recomandăm să achiziționați cabluri originale de la Apple sau de la producători terți, doar verificați și de încredere.

În catalogul iSpace, veți găsi doar mărci de încredere și accesorii de calitate, cu care puteți încărca fără teamă iPhone 15. Apple însăși recomandă utilizarea acestora: Satechi, Native Union, Ubear, VLP.

CITIȚI MAI MULTE:

Pregătiți-vă să fiți uimiți: Apple a dezvăluit noul iPhone 15

iPhone 14 vs iPhone 15: merită schimbarea și care este diferența

Cum să setați o parolă la o aplicație pe iPhone?

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *