Fanii brandului Apple au așteptat cu sufletul la gură lansarea iOS 18. Lansarea a avut loc în septembrie și nu a dezamăgit utilizatorii. Chiar dacă accesul la funcțiile mult așteptate ale Apple Intelligence, după cum s-a dovedit, va fi disponibil mai târziu. Și făra ea, noua „sistemă de operare” oferă deja multe funcționalități interesante — este cea mai grandioasă actualizare din ultimii câțiva ani. De la data lansării iOS 18 a trecut foarte puțin timp, dar am evaluat deja incredibilele sale capabilități. Vă prezentăm aceste aspecte în recenzia noastră.

VPN-ul se activează în câteva secunde, iar widget-urile se pot mișca.

Personalizarea interfeței este tema principală a ultimei actualizări. Acest lucru se aplică și Control Center-ului — îl putem numi un ecran suplimentar pentru lansarea funcțiilor și aplicațiilor importante. Interfața a devenit și mai confortabilă, deoarece acum widget-urile pot fi mutate, șterse, redimensionate și pot fi create noi ecrane. Pentru a accesa setările, gestionarea, conectarea sau redarea fișierelor media, faceți un swipe din colțul din dreapta sus al ecranului.

iOS 18

Modificați dimensiunea pictogramelor din Centrul de control. Pentru a face acest lucru, trageți oricare dintre ele de colț.

În versiunile anterioare ale sistemului de operare, în Centrul de control puteți activa Wi-Fi și Bluetooth cu un singur tap. Iar acum și VPN. Un singur click — și sunteți conectat la o rețea securizată.

Alegeți culorile pictogramelor și mutați-le

Widget-urile și aplicațiile acum nu mai sunt legate de grilă. Toate pictogramele pot fi mutate liber pe ecranul de start, acolo unde aveți nevoie.

iOS 18

Personalizați designul ecranului principal, creați-l „pe gustul dvs.”. Mutați pictogramele, experimentați cu culorile, schimbați dimensiunile, după cum vă place.

Personalizăm ecranul principal. Faceți un tap lung pe partea liberă a ecranului. În lista din colțul stâng sus, selectați „Editați”, apoi — „Personalizați”. Iar acum — puțină magie:

  • Căutați pictograma soarelui în partea stângă sus a barei de setări — aceasta vă permite să activați modul întunecat.
  • Găsiți opțiunea „Selectare culoare” și alegeți singuri nuanțele pentru pictograme (sau lăsați iOS să le sugereze).
  • Dacă doriți ca pictogramele să rămână deschise, alegeți „Luminos”, dacă doriți să fie închise — selectați „Întunecat”. Dacă vreți ca ele să se schimbe automat, în funcție de modul întunecat sau luminos, selectați „Automat”.

Ecranul de blocare — exact așa cum vă place

Multor utilizatori nu le place că pe el există doar lanterna și camera. Dar acum — altă poveste. Pe ecranul de blocare puteți plasa orice aplicație (sau, de exemplu, timerul). Sau nu puneți nimic deloc.

Facem setările: țineți apăsat pe ecranul de blocare, apăsați pe „Personalizați”, apoi faceți click pe „Ecran de blocare”.

iOS 18

Modificați-i aspectul – adăugați pictogramele necesare.

Aplicația poate fi ascunsă

Pentru a ascunde aplicația de privirile altora, nu este nevoie să o ștergeți. Puteți face în așa fel încât pictograma să nu fie afișată pe ecran. Apelurile, notificările și căutarea Spotlight nu vor dezvălui existența aplicației pe telefonul dvs. Doar dvs. veți putea accesa aplicația și vizualiza conținutul acesteia. Pentru aceasta, va fi necesar un cod de acces, autentificarea cu Face ID sau Touch ID.

Este foarte simplu să ascundeți aplicația. Țineți apăsat pe pictogramă până apare meniul. Alegeți „Impuneți utilizarea Face ID/Touch ID”, apoi faceți clic pe „Ascundeți și impuneți utilizarea Face ID/Touch ID”.

iOS 18

Aplicația poate fi readusă în orice moment la locul său. Intrați în folderul „Ascunse” din bibliotecă (pentru aceasta, autentificați-vă folosind Face ID/Touch ID). Țineți apăsat pe pictogramă și în meniul care se deschide selectați „Nu impuneți utilizarea Face ID/Touch ID”. Autentificați-vă din nou în același mod. Gata. Aplicația va fi disponibilă în bibliotecă, iar pictograma poate fi plasată în orice loc de pe ecranul principal.

Nu trebuie să ascundeți aplicația, ci doar să restricționați accesul la aceasta. Parola software-ului. Apoi, sistemul va solicita Face ID/Touch ID de fiecare dată când încercați să îl deschideți.

iOS 18

Gestionați biblioteca media și folosiți colecțiile gata pregătite

Galeria a fost radical actualizată. Acum, întregul conținut și datele sunt vizibile pe ecranul principal. În meniu există mai multe informații. La fel ca înainte, orice fișier poate fi găsit instantaneu: după grupuri de persoane, obiecte din fotografii, anul realizării, etichete.

Derulând în jos, veți vedea colecții. Fotografiile recente sunt grupate pe date („Zile recente”). Toate chitanțele, documentele, codurile QR, fișierele deschise recent sunt adunate în secțiunea „Utilitare”. În folderul „Recuperate” veți găsi fișiere media care au fost deteriorate și nu se afișau.

Fotografiile cu animalele dvs. de companie, momentele pline de culoare din fiecare călătorie – toate acestea sunt stocate în colecții separate, create automat.

Puteți personaliza aspectul aplicației după cum doriți. Rămâneți în aplicația “Poze” și modificați afișarea grilei, a folderului ascuns. Reorganizați colecțiile foto și video, fixați selecțiile utilizate frecvent, îndepărtați-le pe cele nedorite.

iOS 18

Gestionare simplă a parolelor și un cod QR pentru a partaja Wi-Fi

Aplicația „Parole” vă va ajuta în acest sens. Aici sunt adunate nu doar toate parolele și cheile dvs. de acces, ci și codurile de verificare și datele conturilor. Dacă un prieten vă cere acces la Wi-Fi, nu este nevoie să vă amintiți parola sau să o căutați pe telefon. Pur și simplu trimiteți un cod QR – partajați internetul dintr-un singur clic. De asemenea, acest cod poate fi imprimat și pus la vedere în apartament – util pentru cei care închiriază locuința.

Pentru gestionarea parolelor, cheilor și codurilor, nu va fi necesar să deschideți aplicația pentru autentificare. Este suficient să configurați codurile de verificare în „Parole”, iar apoi le veți putea copia. Iar dacă aveți activată completarea automată, acestea se vor completa singure în Safari.

Datorită sincronizării cu iCloud, veți avea acces la conturi de pe oricare dintre dispozitivele dvs. Apple și Windows.

iOS 18

Adăugați emoție mesajelor

Un text trimis prin iMessage va deveni mai vibrant și plin de emoție dacă experimentați cu fonturile, adăugați stickere, emoji și animație. Dacă doriți, literele pot să sară, să se lege, să explodeze, să crească sau să scadă. La mesaj se poate răspunde instantaneu cu o inimă, cu un deget ridicat sau cu alt simbol Tapback.

Dacă doriți să trimiteți un mesaj mai târziu, programați-l pentru un anumit moment. Și încă o actualizare plăcută în iMessage – suportul RCS, ceea ce face mai ușor să comunicați cu utilizatorii de Android.

Privim la ecran pentru a preveni răul de mișcare

Există un truc pentru cei care se simt rău în transport: trebuie să priviți pe fereastră și astfel disconfortul va dispărea. Compania Apple oferă o soluție mai bună: priviți ecranul smartphone-ului. Mai exact, pe punctele-marcatoare speciale. Ochii se vor concentra pe aceste marcaje, iar răul de mișcare va dispărea. Punctele nu vor interfera cu vizionarea conținutului.

Opțiunea de protecție împotriva răului de mișcare se activează în „Configurări”. Intrați în secțiunea „Accesibilitate”, selectați „Mișcare”, atingeți linia „Afișați repere de mișcare în vehicul”. Apoi, activați opțiunea alegând „Activat” sau „Automat”.

iOS 18

Aritmetică simplă în „Notițe”

Dacă vă faceți o listă de cumpărături pe telefon și doriți să calculați suma, nu vă grăbiți să deschideți „Calculatorul”. Calculurile simple pot fi realizate direct în „Notițe”. Introduceți exemplul, puneți semnul „=” – și răspunsul se va afișa alături.

De asemenea, puteți dicta notițele în loc să le tastați și să le salvați în aceeași aplicație ca înregistrare audio. Este convenabil atunci când aveți mâinile ocupate sau când aveți puțin timp.

Calculatorul înțelege scrisul dvs. de mână

Aplicația „Calculator” a devenit și mai inteligentă. Acum are o istorie a calculelor (întindeți degetul spre lateral și aceasta se va deschide). Puteți rezolva probleme de orice complexitate, folosind modul obișnuit sau cel științific. O opțiune interesantă: puteți scrie ecuații și desena grafice de mână în modul notițelor matematice. iPhone-ul va decoda scrisul dvs. de mână și va oferi răspunsul, la fel ca întotdeauna, rapid și precis.

iOS 18

Există o caracteristică utilă – modul „Conversie”. Smartphone-ul vă va ajuta să convertiți moneda țării dvs. în euro sau în alte valute, centimetrii în inci, kilogramele în pounds etc.

iPhone-ul poate fi controlat cu ochii

Pare fantastic, dar este total real – datorită funcției „Urmărire a mișcării ochilor”. Aceasta este disponibilă pe iPhone 12 și modelele lansate ulterior, cu excepția iPhone SE.

Nu trebuie să cumpărați accesorii suplimentare. Pentru a controla dispozitivul doar cu privirea, se folosește camera frontală. Mergeți în „Configurări”, apoi în „Accesibilitate” și activați opțiunea „Urmărirea privirii”.

Faceți un semn pentru a răspunde la apel, plătiți cu puncte în Wallet – ce altceva nou a fost adăugat în iOS 18

Într-adevăr, noile funcții ale iOS 18 pot fi enumerate foarte mult. Iată câteva dintre cele mai interesante „superputeri” care fac viața mai simplă, mai confortabilă și mai vibrantă:

  • În „Calendar” puteți crea amintiri, vizualiza, edita și marca ca fiind finalizate. Și chiar le puteți recupera dacă le-ați șters din greșeală – vor fi în „Șterse recent”.
  • Jocurile au devenit și mai confortabile. Dispozitivul reduce activitatea altor aplicații atunci când aveți nevoie de resurse suplimentare pentru joc, astfel încât să nu se blocheze.
  • În Wallet acum puteți face cumpărături în rate și cu puncte bonus. De asemenea, puteți găsi evenimente interesante pe hartă, utiliza un ghid de evenimente, asculta compoziții din Apple Music adunate în playlisturi și vedea informații actualizate despre bilete în notificările Live Activities.
  • Puteți înregistra gânduri și evenimente în jurnal, pentru a nu uita cele mai importante lucruri. Apoi le puteți găsi rapid, vizualiza și sorta în orice ordine.
  • Ascultați muzică în AirPods și, dintr-o dată, primiți un apel, iar mâinile vă sunt ocupate? Puteți accepta apelul cu un înclinare a capului și să-l respingeți printr-o mișcare de balansare.

Puteți testa aceste și alte funcții ale iOS 18 instalând-o pe telefon. În continuare, vă vom spune ce dispozitive o suportă.

iOS 18

Care modele de iPhone vor suporta iOS 18

Actualizarea este suportată de toate modelele recente de smartphone-uri ale companiei Apple – începând cu cele lansate în 2020 și modelele mai noi. Iată pe ce modele de iPhone poate fi instalată iOS 18:

Cum să descărcați și să instalați iOS 18

Dacă v-a inspirat recenzia noastră sau ați decis să vă actualizați, faceți-o chiar acum. Este simplu: mergeți în „Configurări”, atingeți „General”, alegeți „Actualizare software”. Rețineți că anumite funcții ale noului iOS funcționează pe modele specifice de iPhone și nu sunt disponibile în toate regiunile.

A apărut o problemă cu instalarea actualizării? Contactați iSpace – consultanții noștri vă vor ajuta să înțelegeți toate aspectele sistemului de operare, vă vor arăta cum funcționează pe dispozitivul dvs. sau pe alte modele de iPhone. Acestea pot fi testate și cumpărate din magazinul nostru. Iar pentru a fi mereu la curent cu noutățile și actualizările de la Apple, abonați-vă la noi pe rețelele sociale.

CITIȚI MAI MULT:

Noul iPhone 16, Apple Watch Series 10 și AirPods 4: ce a prezentat Apple pe 9 septembrie?

A venit momentul. Compania Apple a prezentat noua linie de iPhone 16

Conectarea unui iPad la MacBook ca monitor suplimentar

Fiți întotdeauna informați!

Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

Lăsați un feedback

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *