Dezbaterile între utilizatorii Mac împotriva PC nu contenesc. Fiecare platformă are propriile avantaje, dar adesea alegerea este dictată exclusiv de preț. Produsele Apple se disting prin performanță înaltă, durabilitate și securitate, de aceea e greu să le numim variante econom. Prin urmare, unii utilizatori preferă computerele pe Windows. Dar oare această economie se justificată pe termen lung? Vom afla de la experții companiei ASBС – distribuitorul oficial al produselor Apple în Moldova.

 Agenția de cerecetare Forrester Consulting și cel mai mare furnizor hardware și software din lume, IBM, au examinat investițiile IT dintr-o altă perspectivă. Analiștii au ajuns la concluzia că pentru a calcula obiectiv costul de utilizare al echipamentelor, trebuie să se ia în considerare întregul ciclu de viață al dispozitivului. Ca urmare, s-a constatat că în decurs de trei ani de utilizare a unui MacBook, afacerea economisește aproximativ 843 dolari în comparație cu un PC.

Ce este costul total de utilizare?

Mac împotriva PC. La prima vedere, calculatoarele Apple sunt întradevăr mai scumpe. Dar acestea sunt doar costurile inițiale, iar să considerați că ele se termină în momentul achiziționării echipamentelor, ar fi cea mai mare greșeală. De fapt, costul dispozitivelor reprezintă mai puțin de 50% din costul total de utilizare al acestora. Cheltuielile pentru implementare, suport IT, gestionare, software și reparații, constituie o sumă semnificativă, care nu poate fi neglijată din calculele totale ale costurilor.

Astfel, costul total de proprietate (TCO) este evaluarea financiară a costurilor directe și indirecte, pentru a deține activele unei companii, în cazul nostru, domeniul IT. Iar potrivit studiului Forrester Consulting, Mac este semnificativ mai econom în întreținere decât PC-ul. Cu atât, încât această diferență compensează un preț mai mare la achiziționarea dispozitivelor Apple.

În studiul Forrester Consulting din 2021, au participat 10 companii mari cu experiență în implementarea ambelor platforme și peste 33.000 de angajați, care au lucrat pe Mac în decurs de 3 ani. În 2022, experții companiei ASBC au efectuat propriile estimări, având în vedere modelele mai noi de laptopuri, populare în segmentul IT. În urma cercetării s-a constat că achiziționarea unui singur Mac, mentenanța sa pe o perioadă de trei ani și cheltuielile operaționale sunt cu 911 dolari mai ieftine comparativ cu PC-ul. Înmulțiți suma economisită cu numărul de dispozitive din compania dvs., iar aceasta va devini una considerabilă.

Se va efectua un calcul individual pentru fiecare parc tehnologic, luând în considerare sarcinile și caracteristicile specifice ale pieței. Pentru a obține un calcul, vă puteți adresa specialiștilor companiei ASBC.

Dacă doriți să treceți pe Mac, dar încă ezitați, vă aducem 5 argumente care vă vor convinge s-o faceți cât mai repede.

Mac împotriva PC

Argumentul nr. 1: Mac reduce cheltuielile afacerii dvs. pentru supportul IT

Folosirea dispozitivelor MacBook într-o companie este într-adevăr simplă, comodă și avantajoasă. Apple oferă utilizatorilor o interfață intuitivă și un soft foarte bun, inclusiv pentru gestionarea de la distanță a parcului tehnic. Unul dintre serviciile de gestionare a dispozitivelor este JAMF. Acest serviciu oferă un mediu de lucru sigur și eficient și permite să conectezi, configurezi și gestionezi dispozitivele Mac, iPad, iPhone, Apple TV cu doar câteva clicuri, acţionând de la distanţă. Imaginați-vă cât de comod și rentabil este acest aspect pentru companiile care-și au angajații răspândiți în întreaga lume.

Cele mai mari organizații din lume implementează deja de mult timp dispozitive Apple în procesele lor de lucru. Să examinăm experiența trecerii de la Windows la Mac a companiei IBM.

În 2015, conducerea IBM a lansat programul Mac@IBM, oferindu-le angajaților săi opțiunea de a-și alege platforma de lucru. Pornind de la implementarea a 30.000 de MacBook-uri, în doar câțiva ani, IBM a crescut numărul acestora până la 100.000 de unități. Doar 5% din angajați au avut nevoie de suport tehnic, comparativ cu 40% utilizatori PC. Iar lipsa necesității de a menține un număr mare de specialiști IT, a permis economisirea cheltuielilor de salarii și a altor resurse (precum echipamentele de lucru). Ca rezultat al experimentului, IBM s-a ales cu un profit de 543 de dolari pe fiecare utilizator nou de Mac.

La sfârșitul anului 2019, vicepreședintele IBM, Fletcher Previn, a declarat în discursul său intitulat “IBM and Jamf: Technology Choice Improves Performance and Satisfaction” că “numărul dispozitivelor Mac implementate a ajuns la 290.000 și continuă să crească. Suportul tehnic este asigurat de 78 de specialiști”.

Mac împotriva PC

Argumentul nr. 2: Mac valorează mai mult la vânzare.

Mac împotriva PC: La producerea dispozitivelor sale, Apple folosește materiale de o calitate înaltă și software competitiv. Iar acest fapt asigură durabilitatea și performanța deosebită a echipamentelor. Ca rezultat, acestea mențin o valoare reziduală înaltă la vânzarea repetată.

Studiul Microsoft din 2018 a arătat că durata optimă de viață a unui PC nu depășește 4 ani. În același timp, un Mac poate rămâne funcțional între 5 și 7 ani, iar unele pot funcționa chiar și mai mult timp dacă sunt exploatate moderat și îngrijite adecvat. Prin urmare, la revânzare, un Mac va avea o valoare mai mare decât un PC, iar astfel va reduce costul total de proprietate.

Pentru comparație, experții ASBC au calculat valoarea reziduală a unui Mac după 3 ani de utilizare. Aceasta a constituit 610$, în timp ce valoarea reziduală a unui PC a fost de doar 137$.

De asemenea, puteți folosi serviciile BuyBack și Trade-in. Acestea permit companiilor să reducă costurile de amortizare, depozitare și eliminare a echipamentelor depășite. În cazul BuyBack, veți primi de asemenea, o garanție pentru răscumpărarea echipamentelor în condițiile prestabilite.

Mac împotriva PC

Argumentul nr. 3: Mac crește productivitatea și loialitatea echipei

Vă puteți convinge și dvs. Începeți prin a face un experiment și propuneți angajaților dvs. să aleagă între un calculator personal cu Windows sau un MacBook. Presupunem că majoritatea vor prefera să lucreze pe un laptop Apple, chiar dacă nu au avut experiență de lucru cu acesta.

În 2019, compania globală independentă de cercetare Vanson Bourne a colaborat cu dezvoltatorul de software Jamf și corporația Apple, în scopul efectuării un studiu. Experții au intervievat utilizatorii și au aflat că 3 din 4 angajați preferă Mac. Permiteți echipei dvs. să aleagă ce este mai bine pentru ei și veți vedea cât de pozitiv se va răsfrânge aceast fapt asupra loialității și productivității lor.

Acest lucru nu este doar o presupunere. Experiența Jamf pe o durată de trei ani a demonstrat că Mac-ul crește cu adevărat rata de reținere a angajaților cu 20% și nivelul lor de productivitate cu 5%, ceea ce înseamnă 104 ore de muncă suplimentare. De asemenea, 74% dintre utilizatorii care anterior foloseau PC-uri, au întâmpinat mai puține probleme tehnice după trecerea la Mac.

De exemplu, unul dintre cele mai populare teste privind performanța computerelor, Geekbench, a comparat MacBook Pro M1 cu diagonala de 13 inci, lansat în 2020, cu Microsoft Corporation Surface Laptop 3, care au caracteristici similare. Evaluările pentru Mac au fost semnificativ mai mari: 1725 puncte pentru performanța cu un singur nucleu și 7454 pentru performanța cu mai multe nuclee, în timp ce exemplarul Windows a obținut 1230 și 4440 puncte pentru aceeași parametri.

La sfârșitul anului 2021, Apple a prezentat o nouă generație de MacBook Pro cu diagonala de 14 și 16 inci. Aceasta a fost cea mai mare actualizare din ultimii cinci ani. S-a schimbat aspectul exterior, ecranele, camera, difuzoarele, tastatura și porturile, dar cel mai important – noile modele au primit cele mai puternice chipseturi M1 Pro și M1 Max din întreaga istorie Apple. Indiferent de configurația pe care o alegeți, performanța, eficiența energetică și timpul de autonomie vor fi fenomenale! În plus, chipseturile sunt compatibile cu aplicațiile iOS și iPadOS, ceea ce permite să le instalați pe Mac.

Profesioniștii vor putea crea pe noile Mac, ceea ce nu demult părea imposibil. Chiar dacă anterior ați lucrat pe PC, vă veți adapta ușor la noul tip de tehnologie. Apple are grijă de utilizatorii săi, astfel că sistemul macOS este foarte “prietenos”, ușor de utilizat și intuitiv. Iar în cazul în care veți întâmpina dificultăți, specialiștii ASBC vor ajuta începătorii să se adapteze la noul “teritoriu”. Pentru aceasta, puteți alege serviciul de instruire individuală sau de grup.

Mac împotriva PC

Argumentul nr. 4: Mac esete mai securizat

Mac împotriva PC: Proiectele – bussiness de mare succes sunt adesea supuse atacurilor cibernetice. Scopul dvs. este să nu deveniți o țintă ușoară pentru ei. Pierderea datelor corporative și personale poate lovi finanțele și imaginea companiei. În 2019, IBM Security și Ponemon Institute au estimat costul mediu al unei scurgeri de informații la 3.900.000 $. Bineînțeles, sumele pot varia în funcție de domeniul de activitate al companiei și de mărimea acesteia.

De asemenea, compania de cercetare și consultanță Gartner a descoperit că instituțiile IT cheltuie în medie de la 2.000 $ la 2.300 $ pe an pentru a asigura securitatea unui singur PC. Doar imaginați-vă ce costuri vor fi în cazul unei companii mari. Mac vă va ajuta să evitați aceste cheltuieli.

Computerele Apple sunt deja dotate cu protecție la nivel hardware și software, împotriva celor mai răspândite amenințări cibernetice. Aceasta reduce riscul de pierdere de date cu 50% pentru fiecare Mac utilizat și minimizează numărul de solicitări către serviciul de suport tehnic. Este important doar să primiți notificările de actualizare a sistemului de operare macOS în timp util, iar actualizarea va începe automat și fără costuri suplimentare. Mai mult ca atât, toate aplicațiile pentru Mac sunt descărcate din magazinul digital separat App Store, unde sunt supuse unei verificări riguroase.

Argumentul nr. 5: Mac are propriul software și este compatibil cu alte dispozitive

Faptul că Apple dezvoltă hardware și software pentru propriile sale produse are câteva avantaje evidente.

  • Sistemul de operare macOS se potrivește perfect cu Mac. Crearea unui produs de calitate precum este Mac, a fost posibilă și datorită faptului că compania dezvoltă în mod independent software pentru echipamentul pe care-l produce.
  • Compania supraveghează cu strictețe activitatea dezvoltatorilor de aplicații. Toate acestea trec printr-o serie de teste înainte de a fi incluse în lista App Store.
  • Setul de bază al programelor utile este deja instalat pe Mac. Printre acestea se numără Pages, Numbers, Keynote, Calendar, Mail și altele. Iar acest lucru presupune că computerul este gata de lucru direct din cutie.

Toate programele licențiate pentru Windows costă bani. La fel și actualizarea sistemului în sine. În schimb, MacOS este gratuit, menține legătura cu domeniile (inclusiv Active Directory de la Microsoft), include criptarea completă a discului, FileVault, astfel încât nu mai este necesar să se instaleze protecție suplimentară pentru malware și viruși.

De asemenea, dispozitivele Apple funcționează excelent în rețea. Datorită ecosistemului unic, toate acțiunile de pe Mac, iPad, iPhone devin mai simple, mai convenabile și mai rapide. În plus, platforma Apple a realizat un mod de integrare confortabil cu soluțiile Microsoft (MS Office, Microsoft365, Microsoft Active Directory etc.). Dacă utilizatorul nu este încă pregătit să se familiarizeze cu Numbers, poate continua activitatea în Excel, care îi este bine cunoscut. Alegerea îi aparține utilizatorului.”

Mac împotriva PC

Mac împotriva PC. Argumentul bonus: Mac pune o amprentă pozitivă pe imaginea companiei

Imaginea – este un lucru subtil. Aceasta e formată din aspecte mai puțin palpabile decât cifrele din rapoarte. Așadar, trebuie să contribuiți abil la formarea părerii clienților și partenerilor vis-à-vis de compania și serviciile pe care le prestați: ce vor vedea când vor intra în birou și ce vor simți când vor interacționa cu echipa dvs.

Mac – este despre a avea succes și a fi în pas cu timpul. Designul său elegant poate fi recunoscut în întreaga lume. Acesta anunță cumva despre faptul că vă pasă de imaginea dvs., că alegeți ce e mai bun, evoluați și sunteți gata să investiți în afacerea dvs. Această filozofie va fi proprie multor companii.

Mac împotriva PC

Concluzii

Mac împotriva PC. Afacerea prosperă atunci când echipa este competentă, motivată și are cele mai bune instrumente de muncă. Echipamentele Apple oferă performanță înaltă și funcții avansate, interfață confortabilă și un ecosistem unitar, design elegant și securitate fiabilă. În plus, oferă o economie semnificativă pe termen lung, care, la prima vedere, poate să nu fie atât de evidentă.

Compania ASBC este partener oficial al companiei Apple in Moldova. Începând din 1996, experții săi propun echipamente și diverse soluții in domeniul IT. Activitatea in domeniul tehnologiilor informaționale se desfășoară în 8 țări, pe trei direcții.

Experții ASBC vor găsi soluția potrivită pentru afacerea dvs. și vă vor ajuta să evitați greșelile al căror preț poate fi prea mare. Pentru a afla condițiile corporative unice pentru achiziționarea MacBook, contactați specialiștii la numărul de telefon + 373 68 994 777 sau pe adresa de e-mail [email protected] precum și pe site-ul asbc.md

    Completați chestionarul de feedback și managerul nostru vă va contacta, pentru a răspunde la toate întrebările.

    Fiți întotdeauna informați!

    Abonați-vă la noutățile noastre și fiți primii care află despre ultimele promoții și ofertele speciale.

    Lăsați un feedback

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *